08 Май 2024, 12:40 Днес (5) | Вчера (11)

Здравната каса се прави на ДАНС, определя колко хора ще боледуват

30 Август 2012 08:46 в. 24 часа по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 30 август 2012, 09:23

Проф. Милан Миланов отхвърля изцяло предложенията на здравната каса за нов подход при финансирането на болници

 

Да се бойкотират преговорите с Националната здравноосигурителна каса за рамковия договор - правилата, по които ще се разпределят парите за здраве, призова Столичната лекарска колегия. Причината е предложената от директора на НЗОК д-р Пламен Цеков нова методика за финансиране на болниците. Основното в нея са прогнозните обеми, т.е. за съответното лечебно заведение вече ще има ограничения не само на общия бюджет, но и на броя на болните с дадена диагноза.

Промените ще ограничат свободния избор на лечебно заведение и лекуващ лекар за пациента, се казва в декларация на столичната колегия. В новия вариант не парите вървят с пациента, а пациентът е длъжен да ги търси.

Декларацията припомня, че здравната система у нас понесе доста тежки удари поради въвеждането на лимити в болничната и доболничната помощ. Въвеждането на тази крайна мярка - таван и на разходите за клинична пътека, т.е. диагноза, щяло да нагнети още повече напрежението между пациенти и лекари. Столичната колегия настоява изцяло да отпадне системата на лимити в здравеопазването на исторически принцип и призовава останалите членове на съюза от страната да я подкрепят.

"Касата не лекува, тя само разплаща. Опитва се да прави финансово разузнаване, да се прави на ДАНС. Задачата им е да събират вноските и да плащат за здравни услуги, когато имам нужда от тях", коментира проф. Милан Миланов, председател на столичната колегия.

По думите му публикуваният проект не е никакво конструктивно предложение, а вещае тежка стагнация. "Какво става, ако пациентът отива в болницата, а там му кажат, че парите за неговата пътека са свършили? Ще му кажат да търси другаде, но това го няма никъде по света", възмущава се проф. Миланов.

Преди време шефът на касата д-р Цеков съобщи, че разкриване на нова болница автоматично води до скок при хоспитализациите в населеното място, без да е ясно откъде са дошли пациентите. "Местните, които дотогава са обикаляли областта, отиват там, защото им е близко и удобно", даде обяснение проф. Миланов. Той допълни, че не е чувал през последните 3 г. да е преразгледан бюджет, ако към дадена болница има наплив.

Нямаме никакво намерение да преговаряме при подобни условия, заяви д-р Цветан Райчинов, председател на Българския лекарски съюз. Предложението на касата нарушавало правата на пациентите, което е абсолютно недопустимо и няма как да се приеме. Той обаче смята, че това трябва да се обясни на касата и да се потърси по-разумна форма.

Проектът за промяна на финансирането на болниците е недопустим, предлага се тотална промяна на модела, заяви шефът на лекарския съюз в Пловдив д-р Георги Кръстев. Тя отнемала правото на управителя на здравното заведение да бъде мениджър. "Отсичат примерно: Имате право на 100 хернии и край! За 101-ия няма финансиране. Това е грубо нарушаване на договорното начало", смята д-р Кръстев.

При тези обстоятелства неминуемо ще се създадат пациентски листи на чакащите, а това е огромна врата към корупция, прогнозира той. След като искат да заковат бюджетите - нека да кажат какви пари се отпускат за спешното здравеопазване, заяви д-р Кръстев. С тези условия от касата буквално обезсмисляли подписването на нов рамков договор, защото броят на заболелите не подлежал на планиране. "По този повод ще подчертая, че планираните бюджети на здравните заведения са прогнозни, а не константна величина. Сега се опитват да ни кажат, че каквото е записано - и край. Не става!", добави шефът на БЛС в Пловдив. Поради отпускарския сезон в повечето градове лекарските колегии още не са обсъждали проекта на касата. Рано е за бойкот, каза д-р Венцислав Грозев, шеф на лекарския съюз в Плевен:

"В момента се водят преговори, бюджетът още не е публикуван, вероятно ще бъдат азработени и други варианти. Затова да не избързваме с протестите", поясни хирургът.

Бюджетът може да се надвиши, но само с 3%, компенсира се

Шефът на НЗОК д-р Пламен Цеков сподели още преди няколко месеца свои идеи за промени в начина, по който се плаща на болниците. Проектът му за нова методика обаче бе публикуван на сайта на касатаза обсъждане на 8 август в разгара на отпускарския сезон. Според мениджъри на болници условията в него са много по-рестриктивни от сегашните. В момента д-р Цеков е в отпуск и не може да коментира.

Сега болниците работят с фиксирани бюджети. Според парите те преценяват колко болни и с какви диагнози могат да лекуват. Новото е, че ще имат предварително зададени лимити и на парите, и на броя болни, които могат да лекуват по отделните клинични пътеки. Всяка болница ще има зададено ограничение колко инфаркта и бронхопневмонии може да лекува, колко гинекологични, урологични операции и може да направи. На теория тя може да приеме 120 болни с парите за 100, които получава, но лечението на 20-те над лимита ще е за сметка на бюджета на болницата. Лесно е да се разбере недоволството на лечебните заведения, при положение че и сега средствата не достигат. В новата ситуация те ще трябва да отпращат хората, когато изчерпат лимита, или да търпят още загуби.

Разпределението на средствата за годината ще става на база исторически принцип, т.е. като се отчитат броят легла, преминалите пациенти, средният престой на един болен и използваемост на леглата от предишни години. Ще се вземат предвид и данни за разкрити нови отделения и др.

Болниците не бива да превишават предварително зададения им обем дейност като цяло и за всяка отделна клинична пътека. За 2013 г. НЗОК планира 1650 000 хоспитализации, които ще бъдат разпределени по области и лечебни заведения. Ако са работили по-малко от лимита, болниците ще могат да си прехвърлят дейност за следващото тримесечие. Допуска се превишаване в рамките на 3%, но само след изрично разрешение от касата, при това ще трябва да се компенсира през следващото тримесечие.

Болниците и районните здравни каси ще трябва да сигнализират в НЗОК при достигането на 70% от лимитите си. Болниците ще подават всекидневни, седмични и месечни електронни отчети за постъпилите и изписани пациенти и листите си за планов прием. Всяка болница трябва да осигури 30% спешен прием и 70% планов. За да се гарантира спешният прием, за плановия прием се прави списък на чакащите пациенти. Това се случва и сега в някои търсени болници. Новите, по-строги лимити е възможно да увеличат броя на чакащите пациенти в бъдеще.

До 2010 г. касата плащаше на болниците всяка реално извършена от тях дейност, след като провери дейността. Моделът беше известен като "парите следват пациента" и бе премахнат с цел икономии, а болниците преминаха на бюджетно финансиране. Въпреки че всички директори на касата твърдят, че методиката им е прозрачна, винаги възникват въпроси защо на една болница се дава повече, а на друга - по-малко.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 07 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8282
GBP 2.4796 2.4887 2.2865
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив