19 Май 2024, 18:48 Днес (0) | Вчера (0)

Здравната комисия бламира още 2 ключови предложения на Москов

08 Май 2015 08:56 в. Сега по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 8 май 2015, 09:14

Депутатите отхвърлиха идеята и пациентите да оказват контрол върху работата на болниците

Депутатите от здравната комисия в парламента не приеха още две важни предложения на здравното министерство за промени в закона за здравното осигуряване. С гласовете на цялата комисия не мина предложението здравната каса да прекратява договорите на лечебните заведения при системна неудовлетвореност на пациентите за качеството на оказваните медицински услуги.

Идеята на министър Москов беше и пациентите да оказват контрол върху работата на болниците. Подобен текст обаче би дал възможност на здравната каса да се саморазправя с болници и конкуренти, смята Хасан Адемов от ДПС. При кои точно случаи ще се отнемат договори на болници трябваше да се опише допълнително в наредба на министерството.

Според депутата от БСП Емил Райнов пък подобен текст би бил неработещ. Той даде пример с друг текст от закона, според който, ако здравната каса установи, че болница е отчела неизвършена дейност, също може да й прекрати договора. Подобни случаи обаче почти няма, въпреки че отчитането на мъртви души е честа практика. Затова депутатите приеха текста на Красимира Ковачка от БДЦ в случай на системна неудовлетвореност касата да налага само глоби на болниците.

Не мина и предложението на министерството за санкциониране на производители, чиито лекарства са отпаднали от позитивния лекарствен списък, защото е установено, че са неефективни. МЗ искаше те да връщат на касата парите, които тя е платила за тях през целия период на реимбурсиране.

На предното заседание на комисията управляващите не събраха достатъчно гласове и за други ключови промени. Тогава беше отхвърлено предложението на министър Москов надзорният съвет на касата да се управлява от държавата. Текстът гласеше, че надзорът ще се състои от 11 души, а 6-има от тях ще са квотата на държавата. Против се обявиха БСП, ДПС, АБВ и БДЦ. В момента надзорът е от 9 души, четирима от които са представители на държавата. В пленарната зала ще се реши окончателно дали този текст ще мине. В същото време пък мина предложение от опозицията за по-голяма прозрачност в работата на касата.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 17 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7999
GBP 2.4796 2.4887 2.2781
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив