18 Май 2024, 07:33 Днес (0) | Вчера (11)

И Ангел Семерджиев заговори за помощи за скъпа вода

09 Януари 2013 08:46 в. Сега по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 9 януари 2013, 08:52

ДКЕВР отхвърли идеята за спиране на парното на длъжниците

Малко след като екоминистърът Нона Караджова заговори за социални помощи за вода, щафетата бе поета от шефа на държавния регулатор Ангел Семерджиев. "Там, където е много висока цената на водата и е близка до социалната поносимост, трябва да се предвидят помощи, за да могат хората да плащат сметките си", заяви той след вчерашното заседание на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР).

Семерджиев уточни, че подобни помощи има в енергийния сектор, но не и във водния. И добави, че искането на "Софийска вода" за увеличение на цената с 14% е неоправдано. Колко ще излязат на хазната новите помощи, както и откъде ще се вземат пари, не уточняват нито Ангел Семерджиев, нито министър Нона Караджова. В бюджета за тази година средства за подобно подпомагане не са заложени.

Предстоящите реформи във водния сектор и бъдещото окрупняване на ВиК дружествата няма да доведат да поскъпване на водата, прогнозира шефът на ДКЕВР. На противоположно мнение са от Сдружението на общините. Кметовете смятат, че водата в районите, обслужвани сега от малки ВиК дружества неминуемо ще поскъпне, тъй като всяка област ще се обслужва само от едно дружество. Заради тази опасност неотдавна се роди и друга идея - да се въведат две цени на водата в зависимост от потреблението на домакинствата. Така пестеливите щели да плащат по-малко за сметка на тези, които харчат повече вода. За целта ще бъде определен конкретен лимит, според който ще се мери дали дадено домакинство пилее или икономисва водата.

Шефът на регулатора разкритикува вчера идеята на икономическото министерство да се спира парното, ако повече от половината абонати на дадена сграда не си плащат сметките. "Това може да накърни интересите на много коректни клиенти, затова не одобрявам тази мярка", заяви Семерджиев. Предложението е залегнало в стратегията за развитие на топлофикационния сектор у нас от лятото на м.г. В документа е записано, че неплащането на сметките вече добива такива размери, че заплашва съществуването на топлофикационните дружества. "Толерантността към потребителите, които системно и целенасочено не плащат сметките си, подкопава и без това невисокия ентусиазъм на останалите за плащане", пише още в документа.


НА СУХО

Заради критично ниското ниво на водите в хидровъзела "Среченска бара" от вчера подаването на питейна вода към градовете Враца, Монтана и Берковица е намалено, предаде вчера БНР. На воден режим са и в Омуртаг и 17 села в област Търговище.


ВЕСТИ

Всички клиенти на енергото, което обслужва Югоизточна България - ЕVN, ще бъдат предупреждавани с безплатен sms, в случай че не са платили тока си и им предстои изключване. За това те ще разбират и от специален имейл, който ще се изпраща от дружеството. Новата услуга може да се използва след еднократна декларация, чийто формуляр се намира на интернет страницата на дружеството или на място

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 17 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7999
GBP 2.4796 2.4887 2.2781
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив