25 Април 2024, 04:33 Днес (0) | Вчера (12)

И трите ЕРП-та настояват за промяна в цената на тока от 1 юли

10 Април 2013 08:49 в. Сега по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 10 април 2013, 08:52

Ефект върху цената на еленергията вероятно ще окажат и въглищните централи

Поскъпване на тока от 1 юли изглежда все по-сигурно, стана ясно след заседанието на ДКЕВР във вторник. Както "Сега" писа вчера, в понеделник шефката на регулатора Евгения Харитонова допусна, че цената може да се вдигне заради зелената добавка и новоприсъединените ВЕИ мощности. Вчера тя допълни, че увеличение е било поискано и от трите ЕРП-та у нас. Тя отказа да прогнозира с колко може да се промени цената и дали скокът ще е рязък с думите, че "на този етап това не може да бъде коментирано". Ефект върху цената на еленергията вероятно ще окажат и въглищните централи. "Миньорите искат чувствително повишаване на цената на въглищата от комплекса "Мини Марица- изток", това ще рефлектира и върху цената на въглищата от другите мини. А в термичните централи горивото прави 75-80% от основната цена", обясни Харитонова. Тя не се нае да прогнозира с колко ще поскъпнат въглищата, защото цените им се одобряват от икономическото министерство.

От ЕРП-тата обаче останаха изненадани от коментарите на Харитонова. От Българската фотоволтаична асоциация директно заявиха, че дори да има поскъпване, то няма да дойде от ВЕИ централите. "Причината е, че в България няма реализирани нови проекти след 1 юли 2012 г.", заяви за "Сега" шефът на асоциацията Никола Газдов.

От ЕВН обясниха, че не са предлагали оскъпяване на тока от лятото, а са внесли в регулатора искане за промяна по веригата производство - пренос - разпределение - доставка. Още преди месец от дружеството се оплакаха от тежко финансово състояние заради натрупани загуби от юли 2012 до март 2013 г. За тези 9 месеца загубата е 140 млн. лв., посочиха от компанията и предупредиха, че тя може да нарасне до 180 млн. лв., ако ВАС отмени окончателно въведената такса за достъп до мрежата на ВЕИ централите. Според ЕВН изходът от кризисната ситуация е приемането на нови цени на тока от 1 април до 1 юли, но не уточниха какво точно се има предвид.

Подобна се оказа ситуацията и при "Енерго-Про", откъдето обясниха, че са внесли в ДКЕВР искане за промяна на цената на тока, но без конкретни разчети. От дружеството са подали към регулатора пълните амортизации на активите, свързани с осъществяването на лицензионната дейност и оперативните разходи на компанията за следващата година. Предложената промяна е съобразена и с предстоящото излизане на големите стопански клиенти на свободен пазар - това означава, че в бъдеще няма да бъде възможно чрез по-високите цени на електроенергията за стопански клиенти да се покриват разходите за продажба на ток на домакинствата под нейната себестойност, заявиха от "Енерго-Про". От "ЧЕЗ България" не уточниха какво точно са предложили на ДКЕВР за регулаторния период от 1 юли.

ВИЗИТА

България ще си напише добре домашното в енергетиката, и то заедно с европейските експерти, заяви вчера президентът Росен Плевнелиев. Еврокомисията ще започне енергийния одит у нас следващата седмица, а целта е да се види какви са проблемите в сектора. Експертите ще проследят пазарната роля на "Български енергиен холдинг", структурата и спецификите на енергийния и газовия пазар, както и механизмите на ценообразуване, обясниха от икономическото министерство.

ИЗНЕНАДА

Вместо исканото от "Софийска вода" поскъпване на водата в София с 14% ДКЕВР ще одобри с 4% по-ниска цена. Причината е, че концесионерът не е спазил ангажимента си да намали загубите по ВиК мрежата. От самото дружество пък мотивират исканията си за повишение на цената на водата именно с нуждата от свободни пари за смяна на тръби и подобряване на ВиК инфраструктурата. Окончателното решение на ДКЕВР се очаква да бъде взето до дни.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 24 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8323
GBP 2.4796 2.4887 2.2729
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив