15 Май 2024, 11:05 Днес (3) | Вчера (11)

И трите ЕРП-та се оказаха пред фалит

18 Юли 2013 08:32 в. Сега по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 18 юли 2013, 08:35

Според КНСБ новата методика на енергийния регулатор отново предвижда приоритетно изкупуване на скъп ВЕИ ток

Времената, в които хората живееха на свещи заради режим на тока, са на път да се повторят. Причината е, че и трите електроразпределителни дружества у нас са пред фактически фалит заради поевтиняването на тока от март, изкупуването на зелен ток и спънките пред възстановяването на разходите от ДКЕВР. От КНСБ заплашиха, че ако миньорите останат без работа заради приоритетното изкупуване на зелената енергия, може да се стигне и до чупене на перки, солари и вятърни централи.

Най-голяма е дупката в бюджета на ЕВН, които от юни 2012 г. досега работят на загуба от близо 300 млн. лв., стана ясно на заседание на комисията по енергетика в НС. "От началото на годината загубата за "Енерго-Про" е 15.7 млн.лв., като до края на годината тя ще достигне 143 млн.лв.", предупреди и председателят на УС на дружеството Пламен Стефанов. ЧЕЗ пък може да се окаже на минус от близо 200 млн.лв. За ЕВН само поевтиняването на тока от март ще доведе до загуби от 35 млн.лв. годишно, а на "Енерго-Про" ще й струва 24.6 млн. лв.

Още през март ЕВН заяви, че заради променената методика на изкупуване на зелен ток от лятото на м.г. има реална опасност да фалира. Шефът на компанията Йорг Золфелнер обясни, че и трите ЕРП-та са започнали да генерират загуби, след като ДКЕВР промени ценовата методика. Дотогава дружествата купуваха произведения ВЕИ ток, пращаха фактурите на НЕК и тя покриваше стойността им. Това обаче докарваше главоболия на НЕК. Компанията се оказа затънала в задължения, защото произведената еленергия надвишаваше прогнозите.

При новата методика НЕК вече плаща на енергийните дружества само за количествата ток, които те са прогнозирали, и те поемат риска, ако присъединят повече ВЕИ централи. Въпреки че дружествата могат да бъдат компенсирани на по-късен етап, и от трите ЕРП-та изразиха опасения, че това може да ги доведе до сериозни загуби и смущения в подаването на тока.

Вчера и от "Енерго-Про" признаха, че нямат пари, с които да изпълнят инвестиционната си програма. "Ние сме в състояние на несъстоятелност, чакаме го във всеки един момент. Инвестициите, които правим в мрежата, са на абсолютния санитарен минимум", подчерта Стефан Абаджиев от "Енерго-Про". По думите му компанията не е успяла да изплати на служителите си социални добавки и сега сред тях зрее недоволство. И трите ЕРП-та обаче се въздържаха да кажат с колко трябва да се увеличи токът от август, за да се компенсират загубите им.

НЕДОВОЛСТВО

Недоволни са и миньорите, които са готови не само да излязат на протест, но и да чупят перки, солари и вятърни централи. Причината е, че според КНСБ новата методика на енергийния регулатор отново предвижда приоритетно изкупуване на скъп ВЕИ ток. Така в ситуация на намалено потребление от системата ще се лимитира всяко останало производство, освен това от зелените централи. В такава ситуация се оказахме и преди няколко месеца, когато заради свръхпроизводство и ниско потребление бяха намалени мощностите на АЕЦ "Козлодуй", а част от миньорите бяха пуснати в принудителен отпуск.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 14 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8117
GBP 2.4796 2.4887 2.2736
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив