25 Април 2024, 03:56 Днес (0) | Вчера (12)

Иде бум на фалити

24 Септември 2012 08:28 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 24 септември 2012, 08:29

Бизнесът се опасява от двуцифрен спад на износа и нова вълна от банкрути

Оптимистичните прогнози за бърз изход от кризата отстъпват място на реалистичните, които показват, че тя ще продължи още няколко години, а най-тежко е положението в Европа. Това показва проучването "Глобален барометър", съобщи президентът на Международната асоциация на изложбената индустрия Ари Бриенен, който е в Пловдив за откриването на международния панаир. "Повечето фирми не смятат, че кризата е отминала, и нямат положителни очаквания за Европа, във възход са пазарите в Южна Америка и Азия", твърди Бриенен. 

Българският бизнес напълно споделя общите настроения. "Малка страна сме, 60% от износа е за ЕС, тепърва ще ставаме свидетели на проявленията, които кризата в еврозоната има. Търговските потоци реагират най-бързо на сътресенията", опасява се Милена Виденова, управител на "Кофас България". 

Износът, доскоро двигател на българската икономика, може да спадне с двуцифрен процент, а предприятията, особено по-малките, са застрашени от потъване в нова вълна от фалити, твърди Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ). Като упрек към правителството той отбеляза, че минималната работна заплата в реалната икономика не трябва да се определя от министри, а да се договаря. Според Велев при лоша външна среда и при продължаващи опити държавата да се меси на бизнеса новата вълна от фалити е неизбежна, а тя означава загуба на още работни места и спад на доходи. 

Лидерът на ДСБ Иван Костов коментира през уикенда, че безработицата е основна причина за тежкото положение на българските семейства. Според него обещаното вдигане на заплати е предизборен ход на ГЕРБ. Правителството вече обяви, че от Нова година готви поредно качване на минималната заплата - на 310 лв., въпреки че бизнесът от години роптае срещу административните прагове. 

Данните на Агенцията по вписванията са красноречиви - вече пета година броят на фалиралите фирми в България расте. Все повече предприятия изпадат в несъстоятелност и след съответната процедура изчезват от правния мир заради банкрут. През цялата 2008 г. е имало само 246 фалита, а през 2011 г. вече са били 500, за седемте месеца на тази година процедури по несъстоятелност са започнати за 387 фирми, а до края на годината се очаква бройката да надмине 650, обяви finance5.bg. 

Затъването на предприятията е пряко свързано с лавината на междуфирмената задлъжнялост. Българската стопанска камара от години алармира, че висящите задължения са бич за бизнеса, а те надхвърлят 160 млрд. лева - два пъти повече от мащабите на цялата българската икономика. По данни на ЕОС груп вече 34% от всички дължими плащания са просрочени. Просрочията са особено тежък проблем в строителството и в химическата промишленост. 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 24 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8323
GBP 2.4796 2.4887 2.2729
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив