08 Май 2024, 19:54 Днес (10) | Вчера (11)

Иде криза за вносни лекарства

02 Ноември 2005 08:36 в-к "Монитор" по статията работи:
A+ A-

Чуждите фармацевтични компании свиват импорта заради несигурния ни пазар

Чуждите фармацевтични компании намаляват обема на лекарствата, които внасят в България за болниците, съобщиха вчера пред "Монитор" директорите на здравни заведения. Причината за това били рекордните задължения на родните лечебници, които вече гонят 200 млн. лв. и недоверието на чуждите компании, че ще могат да си получат парите за стоката.
Борчовете на болниците са основно за лекарства, а все още не е ясно дали Министерството на финансите ще се съгласи да ги покрие и през 2005 г.
Това може да доведе до положение, при което болните са принудени сами да си търсят лекарствата, нужни за болничното им лечение, коментира пред "Монитор" икономическият директор на болницата "Света Екатерина" Андрей Марков. В момента поради същата причина била намалена и възможността за избор между медикаментите. От Министерството на здравеопазването казаха, че нямат данни дали вносът на лекарства е намалял.
В последните 3 месеца наистина количествата, които се внасят у нас, са намалени, казаха от "Света Екатерина". В клиниката на професор Александър Чирков вече са получили покани за доброволно изплащане на дълговете им, които са в размер на 20 млн. лева. Просрочените по договори за лекарства са за 15 млн. лева. Това може да ни докара сериозен проблем, но няма откъде да вземем парите, допълни той.
От 2-3 месеца има откази за доставки на лекарства от чужди компании, каза пред вестника вчера и директорът на Националната кардиологична болница доц. Владимир Пилософ. Все още обаче болницата разполагала с необходимите медикаменти и консумативи, за да не се налага да ограничава дейността си и да връща пациенти. Това казаха и от останалите големи болници.
Вече имаме покани от дистрибуторите за лекарства да си платим задълженията, но не е ясно кога ще спрат доставките, коментира и директорът на спешния институт "Пирогов" доц. Спас Спасков.
Нямаме информация дали общият обем на вноса е намалял, но наистина в цялата верига в момента съществува сериозно напрежение, обясни изпълнителният директор на Асоциацията на чуждестранните фармацевтични производители Деян Денев. Недоверието от страна на чуждите компании идвало от огромните задължения на болниците към дистрибуторите на лекарства. Те пък трупали дългове към производителите.
Обикновено доставчиците трябва да се издължат на компанията най-много до 3 месеца от доставката. Болниците обаче бавели парите много повече, което водело до нестабилност на системата и недоверие на чуждите компании в родните доставчици. Негативното отношение към тях започна още миналата година след три последователни фалита на големи доставчици. През миналата година здравното министерство задължи и лечебниците да не подписват договори за отложено плащане за повече от 3 месеца, но това правило не се спазва, коментираха от бранша.
В момента даваме на болниците само най-необходимото и решаваме положението ден за ден, каза пред вестника председателят на Браншовата камара на търговците на едро с лекарства Владимир Найденов. Според него просрочените задължения към различните фирми за доставка вече са в размер на 160 млн. лева. Само преди месец за просрочени бяха обявени 100 млн. лева от общите дългове на лечебниците.
Дистрибуторите се заканиха, че най-много до един месец ще поискат обявяване в несъстоятелност на болниците, които им дължат пари.
Те не ни плащат лихви за забавянето на плащанията, а ние дължим такива на производителите и трупаме загуби, обясни Найденов.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 08 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8166
GBP 2.4796 2.4887 2.2793
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив