28 Март 2024, 16:54 Днес (10) | Вчера (12)

Избираме личен доктор онлайн

04 Април 2013 08:53 в. Монитор по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 4 април 2013, 09:07

Задължават болниците да издават епикризите веднага

Джипитата вече ще могат да бъдат избирани онлайн от всеки здравноосигурен у нас. Това съобщи управителят на Националната здравноосигурителна каса д-р Пламен Цеков вчера. Тази възможност ще стане достъпна след 15 април, когато всеки български гражданин ще може да чете и медицинското си досие чрез единната електронна система на касата, каза още той.

За влизането в собствените ни досиета няма да е необходим електронен подпис, с какъвто сега разполагат малцина.

Към миналата година само 2000 души с такъв подпис са се възползвали от тази възможност.

Занапред за тази цел ще се издава персонален код за достъп, който защитава от хакерства и четене на личните здравни данни от чужди хора, обясни Таня Загорова – специалист от Националната здравноосигурителна каса.

Персоналният код за достъп ще се състои от 10 символа  – букви и цифри. Той ще се издава безплатно от всяка една районна здравноосигурителна каса, независимо къде живее гражданинът. Така например, ако живеем в София, но се намираме в Пловдив и точно там сме решили да влезем от лаптопа си в системата на касата и прочетем какви данни са нанесли за нас докторите при всяко наше лечение, е достатъчно само да подадем заявление до Пловдивската районна каса и представим личната си карта. Кодът ще ни бъде даден за минути без никакви формалности. С него ще можем да четем всичко от медицинското си досие, в което са събрани резултатите от прегледите ни при всеки лекар, лечение в болници, явявания на профилактични прегледи и резултатите от тях, както и епикризите след изписването ни от лечебни заведения.

За целта болниците ще бъдат задължени да издават епикризите веднага след изписването на пациентите, а не да ги бавят със седмици, както сега се случва нерядко, казаха от НЗОК.

Предвижда се и възможността всеки гражданин да се абонира в електронната система на касата, за уведомяване при всяко нанасяне на диагноза или лечение от страна на неговия лекар в медицинското му досие, да му се напомня за предстоящи профилактични прегледи, както и на какви безплатни услуги за сметка на касата има право като здравноосигурен. Това може да става с мейл или с есемес. Родителите и настойниците също ще могат да получават напомняне за прегледите и имунизациите, на които следва да заведат децата си. Със своя код за достъп родителят, който е направил избора на джипи за хлапето, ще може да влиза и в медицинското досие на малчугана. Младежите и девойките ще имат право на свой код едва след като навършат пълнолетие.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив