24 Април 2024, 16:39 Днес (11) | Вчера (6)

Икономиката трябва да расте и без европари

30 Декември 2015 09:00 в. Стандарт по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 30 декември 2015, 09:06

Притеснително е, че България вече не се счита за финансово стабилна държава, както беше до 2011 година и страната ни е влязла в дългова спирала

Бих определил изминаващата 2015 година като празна и изчаквателна за икономическата политика. Не се случиха обещаните промени.

Случиха се две положителни неща - усвояването на еврофондовете и добрата политика на България спрямо мигрантската вълна.

Не бих казал, че има предвидимост и особено връщане към предвидимост на българската икономика. 2015 г. беше, до голяма степен, извънредна година. Икономическият растеж изцяло се определяше от използването на европейски средства. Това няма да се повтори през следващите няколко години. Трябва да се намери начин, по който икономиката да расте без евросредства. Нужна е истинска икономическа политика, която да зависи от правителството и от български политики.

Притеснително е, че България вече не се счита за финансово стабилна държава, както беше до 2011 година и страната ни е влязла в дългова спирала. Това вече е факт, през последните три години сме увеличили двойно дълга си. Не е трудно, ако се развиваме така, да се изчисли, колко още години ще ни трябват, за да достигнем до абсолютния праг за страните от ЕС - 6 години, коментира Симеон Дянков, бивш финансов министър.

Това може да се промени, като се реформират четири ключови сектора - енергетика, транспорт, силови министерства и здравеопазване. Надявам се реформите в енергетиката, за които се е заговори през 2015 г., да се случат през 2016 г.

Върви се по естествен път към фалит на Българския енергиен холдинг. Главните виновници за задлъжнялостта му са политиците в няколко поредни правителства, около 2,5 млрд. лева са чисто политически грешки. Затова правителството трябва да поеме плащанията на тази част от дълга, макар и чрез разсрочени плащания в течение на няколко години.

БЕХ е гнездо на корупция, за което единственото решение е да бъде премахнато. Що се отнася до НЕК компанията трябва да премине през оздравителен процес и да се създаде НЕК-2, върху която да не тегнат стари лоши договори.

Бомбата енергетика ще избухне в лицето на правителството и това ще стане през есента на 2016 година. Надеждата за голям заем ще забави проблемите в сектора, но никоя голяма банка няма да даде заем.

Другата област, за чието реформиране се говореше още повече през 2015 г. е здравеопазването. Там се хвърлиха доста, и в голямата си част противоречиви, идеи. Наляха се още повече пари, а дефицитът стана още по-голям от предишната година, без да се случат реални промени към по-добро.

Благодарение на рязкото намаляване на цените на петрола в световен мащаб не следва да се очаква особено увеличение на цените нито за домакинствата, нито за бизнеса предвид либерализацията на цените на електроенергията.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 24 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8323
GBP 2.4796 2.4887 2.2729
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив