29 Март 2024, 13:52 Днес (7) | Вчера (11)

Имаш дългове – уволняват те от работа

21 Август 2014 08:55 в. Монитор по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 21 август 2014, 08:57

Освобождават незаконно най-често хора пред пенсия

Все повече работодатели уволняват служителите само защото имат запор на заплатата, разказват юристи.
"Реално няма причина работодателите да се притесняват от този факт. Може би просто  възприемат служителите с този проблем като ненадеждни", обясни пред "Монитор" адвокат Ива Тодорова, която има 4 подобни случая. Именно неправомерното уволнение от работното място е най-честата причина за среща на шеф и бившия му подчинен в храма на Темида.

Методът, който фирмите масово прилагат, е промяна на длъжностната характеристика. Така заемащият длъжността в момента не може да покрие новите изисквания и началникът му го освобождава с аргумента, че не отговаря на изискванията.

"56–годишна жена води дело, защото фирмата повишила образователния ценз за позицията й на счетоводител и сега за длъжността се изисква да има завършена степен "магистър". Когато жената е завършила висшето си образование, не е имало такава образователна степен", обяснява още Тодорова. Потърпевшите от тези методи основно са работниците в предпенсионна възраст. Именно те най-често търсят и правата си в съдебната зала.

"От едната страна те трудно биха намерили нова работа на тази възраст, а от друга младите отказват да губят времето си в дела", обясняват юристи.

Срещата с бившия началник на съдебната скамейка не коства нито време, нито средства. Максималният период, за които може да се "проточи" делото, е 3 месеца, а за този вид производства не се дължат такси. Единственият финансов ресурс е хонорарът на адвоката, който в случай, че уволненият служител спечели, се изплаща от загубилата страна, т.е. от работодателя.

"Съдът работи в полза на работниците", уверяват юристи. След като бъдат възстановени на работа, служителите трябва да получат обезщетение за периода, в който са били без работа в размер на брутното им възнаграждение.

"Не малко фирми прекратяват незаконно договора си с бременни и майки на деца до 3 г., въпреки че според Кодекса на труда уволнението им е възможно само след разрешение от Главната инспекция по труда", твърди адвокат Васил Василев. Нерядко причина за съдебни дела са и неизплатените обезщетения след трудови злополуки, оставили трайни увреждания у служителите. В адвокатската практика на Ива Тодорова всяко трето дело в сферата на трудовото законодателство е заведено от служител, претърпял инцидент на работното си място.

"Има работодатели, които се уповават на това, че след инцидента служителят им е получил пари от застраховката и заради това фирмата не му дължи обезщетение", обяснява юристката. Освен това компаниите са длъжни да трудоустроят подчинения си на позиция, която може да изпълнява въпреки заболяването си. Въпреки това има работодатели, които възстановяват на работа служители на позициите, които са заемали и преди да бъдат уволнени, въпреки че лекарска комисия е отчела, че изпълнението на същите задачи е непосилно за работниците. Така фирма от хранителновкусовата промишленост не поискала  да трудоустрои жена, загубила ръката си до китката, при почистване на машината, с която работи. След като спечелила дела, дамата се върнала в компанията, но началниците й започнали да оказват психически натиск върху нея. "За всяко 2-минутно закъснение трябва да дава писмени показания. Освен това не я пускат да обядва във фирмения стол", разказва  адвокат Тодорова. Тормозът върху възстановените на работа след спечелено дело е честа практика, признават специалистите. Целта на работодателите е да накарат служителя да напусне по собствено желание.

Ръст на консултации преди раздялата с компанията

Все повече служители решават да се консултират с адвокат преди да напуснат фирмата, в която работят. "Стремят да получат информация, когато им бъде предложено изменение на трудовия договор или когато работодатели се опитват да ги принудят да прекратят договорите си на по-неизгодни за работника основания", обясни пред "Монитор" юристът Павел Петков. Правна помощ все още търсят предимно хората от големите градове. "В провинцията предпочитат да търпят, но не и да предприемат мерки срещу незаконосъобразни действия на работодателите от страх да не загубят работата си", твърди още Петков.

В същото време синдикати и работодатели предлагат да бъдат създадени специални трудови съдилища, в които ще се разглеждат индивидуалните спорове. Така възможностите за защита на правата на работниците и на работодателите щели да се увеличат, а самият процес да се ускори.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив