29 Март 2024, 14:36 Днес (9) | Вчера (11)

КАТ лови на пътя книжки на длъжници

28 Август 2012 08:43 в. Монитор по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 28 август 2012, 09:08

Част от неизрядните оправили актовете си за два часа

Столичният КАТ излезе на лов за книжки на длъжници, които не са си платили глобите. От „Пътна полиция” проведоха акция в София, при която само за три дни 25 шофьора останаха без свидетелства за управление, а наказанията, които трябвало да платят, възлизали на над 9 хил. лева. Най-фрапантен бил случаят с 36-годишен мъж, който имал глоби за близо 4 хил. лева. На всичкото отгоре карал с фалшива шофьорска книжка.

 

Акцията се наложила, тъй като много водачи били недобросъвестни и не плащали задълженията си към КАТ. Те не се отзовавали на призовките, не внасяли глобите си, а още по-малко предавали документите си доброволно. Поради тази причина полицаите били инструктирани при спиране на всеки водач с няколко акта да правят проверка по радиостанцията за досието на шофьора. Ако той е пропуснал да плати глобата си, се разделя с книжката си още на улицата.

 „Целта ни беше не да събираме пари, а да сведем нарушенията, които шофьорите правят до минимум. Операцията ще има превантивен ефект. Водачите ще видят, че щом не спазват правилата по пътищата, ще бъдат санкционирани. Това несъмнено ще доведе и до по-малко произшествия”, заяви пред „Монитор” шефът на столичния КАТ комисар Богдан Милчев. Той твърди, че подобни проверки ще стават ежедневие. Законът позволявал дори само при едно нарушение, което не си платил, да ти бъде прибрана книжката.

 „Голяма част от шофьорите, на които взехме свидетелствата за управление, си внесоха глобите два часа след това и си прибраха обратно книжките”, обясни още комисар Милчев.

По време на масираната акция на КАТ били проверени над 800 водачи в столицата. Полицаите ги спирали и след бърза справка ставало ясно дали са изрядни шофьори. Имало много, които нямали неплатени глоби, но си позволявали да седнат зад волана пили. Униформените се натъкнали на 9 такива. Почти всеки трети от спрените водачи пък минавал на червен светофар. Над 400 души били забравили да включат фаровете си.

От началото на годината служителите на столичния КАТ прибрали над 1700 книжки, а касите в сградата на Пътна полиция буквално започнали да преливат от натрупаните документи, като стигнали колосалната цифра от над 5500.

Катаджиите дори обикаляха по работните места, за да прибират книжките на системните нарушители.

Досега пътните полицаи разчитаха основно книжките на нарушителите да бъдат отнемани, когато шофьорът си вземе наказателното постановление. Тъй като малцина били добросъвестни този механизъм се оказал недостатъчно ефективен. Затова катаджиите тръгнаха по работните места на джигитите и с помощта на шефовете вземаха свидетелствата. Това обаче се оказа много трудоемко.

300 хил. нарушители фучат из София

АвторътКамерата на Седми километър край Шумен е изловила 1800 нарушители от края на април. Близо 300 хил. нарушители фучат из София, писа „Монитор” преди месец. Това показа справка на глобените за миналата година шофьори. Служителите на КАТ са написали 112 хил. акта, изпратили са 70 хил. призовки, които били за нарушения, заснети от мобилни камери. Освен това от Пътна полиция са съставили и близо 200 хил. фиша, 20 хил. от които електронни, за различни нередности на пътя. Интересен факт обаче бил, че само около 50 хил. шофьори са си платили глобите. Голяма част от останалите продължавали да шофират, като изобщо нямали намерение да си понесат санкциите.

Един от най-големите рекордьори по актове в столицата бил младеж на име Георги Самуилов. Още от ранна тийнейджърска възраст момчето шофирало, без да има книжка, като полицаи от столичното Девето районно, както и техни колеги от цяла София многократно са го спирали.  „Изхабихме тонове хартия, за да му пишем актове. До този момент в досието му има 184 акта. Имаше един период от около година, в който не сме го хващали, решихме, че си е взел поука, но се оказа, че тогава е бил в затвора. След като е излязъл, отново сме го търсили”, разясниха от Пътната полиция.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив