20 Април 2024, 15:53 Днес (0) | Вчера (10)

КАТ погна джигитите в бус лентите

04 Август 2015 09:00 в. Монитор по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 4 август 2015, 09:04

МВР шефът: Инспекторатът ще следи за корумпирани служители. Проверяват и за затъмнени стъкла

КАТ ще следи за джигити, които се движат в буслентите в София и големите градове в страната. Според шефа на "Пътна полиция” в столицата Тенчо Тенев шофирането в лентата, предназначена за градския транспорт, драстично се е увеличило напоследък и затова катаджиите ще следят много стриктно за подобни нарушения.

От началото на годината над 250 водачи в столицата са наказани за шофиране в бус лентата. Законът е предвидил да се налагат глоби до 50 лв.

със съставяне на акт или издаване на фиш на място. Превишената скорост и отнемането на предимство са другите чести нарушения. От началото на годината са в столицата издадени над 8000 акта. За­­­­ради увеличения брой катастрофи в страната на 1 август от МВР съобщиха, че пътните полицаи отново могат да спират и санкционират нарушители при установено от тях явно нарушение на Закона за движение по пътищата. Мярката е влязла в сила от 24 юли. Пътните полицаи пак ще спират по своя преценка на пътя и без заснемане на проверката.

Вътрешният министър Румяна Бъчварова заяви, че МВР не се отказва от проверките на пътя в условия на видеозаснемане. Пред Нова телевизия Бъчварова обясни, че тъй като броят на жертвите по пътищата се увеличава, а предстоят месеци, в които хората пътуват повече, се въвежда допълнителен контрол по пътищата извън обхвата на видеонаблюдението.

"За да можем да ограничим нарушенията и последствията от тях, ние допуснахме да допълним сега съществуващата система за контрол в условия за видеонаблюдение с допълнителна, която е извън този обхват, защото не можем толкова бързо да оборудваме всички”, обясни Румяна Бъч­варова.

Вътрешният министър призна, че има хипотетична опасност проверките без видео заснемане да отворят вратата на корупционни практики, но заяви, че МВР предприема мерки, за да може да ги ограничи.

"Инспекторатът ще работи приоритетно по тези теми, гражданите могат да подават сигнали и се надявам, че в крайна сметка резултатът ще бъде положителен за много хора, които биха станали потенциална жертва на пътно-транспортни произшествия”, коментира Румяна Бъчварова.

Видеонаблюдението в патрулките беше въведено през ноември м.г. по "нареждане” на премиера Бойко Борисов заради катаджия, заснет невъзмутимо да събира подкупи от шофьори на джипове посред бял ден в центъра на София.

"Говорим за нарушения, при които се създава някаква опасност за движението. Когато някой отнеме предимство на пешеходец, червеният сигнал, навлизането в лентата за насрещно движение. Всичко това са нарушения, които създават предпоставка за произшествие

Водачите трябва да знаят, че ще се взима отношение на място веднага”, коментира Стойчо Кон­стантинов от "Национална полиция” пред Нова телевизия. Запитан дали това обаче не увеличава отново възможността колегите му поголовно да събират рушвети, вместо да си вършат работата, той отговори по обичайния за този въпрос начин: "Служителите трябва да знаят, че ако бъде установено такова нарушение или по-скоро престъпление, ще сме безкомпромисни към тях”.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 19 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8314
GBP 2.4796 2.4887 2.2841
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив