19 Април 2024, 03:28 Днес (0) | Вчера (11)

Кабинетът ще дава еднократни помощи за най-бедните в нарушение на закона

15 Март 2013 08:07 в. Сега по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 15 март 2013, 08:17

Все още не е ясно откъде ще се намерят пари, нито как ще се определят нуждаещите се

За да тушира социалното напрежение, служебното правителство смята да раздаде еднократни помощи за най-бедните, като пренебрегне ограниченията, заложени в законите. Това стана ясно от последните изяви на социалния министър и вицепремиер Деяна Костадинова. "Имаме ангажимент да подкрепим с еднократни помощи най-уязвимите групи, а политиката на доходите е дългосрочна", обясни вчера пред БНТ тя. Ден по-рано Костадинова гарантира подкрепа поне на хората, които не могат да си покрият енергийните сметки.

Според закона за социално подпомагане помощи се отпускат за покриване на инцидентно възникнали здравни, образователни, комунално-битови и други жизненоважни потребности, но след социална оценка, която доказва, че са изчерпани всички други начини за самоиздръжка и издръжка от роднини. През миналата година например еднократна помощ са получили едва около 7700 души при 210 000 с помощи за отопление и над 50 000 социално слаби на месечно подпомагане. В бройката са пострадалите от наводнението в Бисер, миньорите от ГОРУБСО-Мадан и металурзите от ОЦК "Кърджали". За да успокои напрежението тогава, правителството на ГЕРБ също наруши закона, като отпусна помощта за всички независимо от финансовите им възможности. След многократните критики, че не може да се раздават социални помощи в нарушение на закона, кабинетът на Борисов измисли друга схема - отпусна на пострадалите при земетресението в Перник по 325 лв. с постановление, в което не се позовава на никакъв нормативен акт.

Възможно е служебният кабинет да преструктурира бюджета за 2013 г. и да даде допълнителни пари на социалното министерство. Тогава помощите могат да се разпределят през фонд "Социална закрила", но и това става след социална оценка и доказателства, че са изчерпани всички други правни възможности за подпомагане на лицата.

Законно кабинетът може да подкрепи най-уязвимите групи, и то дългосрочно, като увеличи гарантирания минимален доход, върху който се изчислява размерът на социалните помощи и правото за достъп до тях. Синдикатите искат помощите да се изчисляват поне върху 74 лв., което по разчетите на социалното министерство би струвало на бюджета около 20 млн. лв. повече на година. Може да увеличи и размера на социалната пенсия за старост, която от 1 април трябва да стане от 100 на 110 лв. Това е около 24 млн. лв. повече за НОИ. Може да се увеличи и минималната заплата. Останалите социални плащания и обезщетения минават през промени в закони, които са невъзможни без парламент.

Не е ясно как ще се определи най-уязвимата група, нито колко ще вземат хората. Обещанието е това да стане ясно до седмица, когато се установи с какви резерви разполага бюджетът. От думите на Костадинова се подразбира, че ще се търси вариант за изплащане на допълнителни пари към енергийните помощи. Но не става ясно дали ще бъдат подкрепени всички 210 000 домакинства, които са получили такива през този отоплителен сезон, или само най-бедните от тях. Освен това и доста хора, които не получават енергийни помощи, не могат да си платят сметките за ток. Не е ясно те на какъв принцип ще бъдат пресети и подпомогнати, ако Костадинова смята да изпълнява обещанията си.

Бившият социален министър Тотю Младенов призна, че има около 50 000 души, които са отпаднали от подпомагането най-вече заради притежание на още един имот освен основното жилище. В други закони и наредби има вкарани още категории социално слаби. Например списъкът с бедните, които трябва да получат храна от БЧК, е от над 300 000 души и в него влизат освен хората с енергийни помощи и майките, които вземат помощи за гледане на дете до 1 година, които гледат деца с увреждания, които са взели помощи за първолаци, грижат се за хора с увреждания, получили еднократна помощ по закона за социално подпомагане.

КНСБ вчера изчисли, че 400 млн. лв. от бюджета могат да се пренасочат като социални мерки към най-бедните и към икономиката, без това да се отразява на дефицита. Синдикатът иска да се вдигне минималната заплата с 30 лв. до 340 лв. от 1 април, а социално слабите и пенсионерите с месечен доход под 200 лв. да получат по още 56 лв. към енергийната помощ.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 18 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8385
GBP 2.4796 2.4887 2.2902
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив