02 Май 2024, 10:33 Днес (3) | Вчера (0)

Камери по всички скоростни шосета

01 Август 2012 00:56 в. Монитор по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 1 август 2012, 00:58

15 състезателни отсечки в София ще са с видеоконтрол

Скоростните отсечки и точките на смъртта по родните пътища ще са първите места, където ще бъдат монтирани новите 173 камери. Очаква се в следващата една година поетапно да бъдат сложени високотехнологичните средства за контрол.

 

В София ще бъдат монтирани допълнително 15 модерни радара, които ще заснемат състезателите и нарушителите с превишена скорост. По една камера ще има на „Цариградско шосе”, „Симеоновско шосе”, „Сливница”, „Ив. Гешов”, „Брюксел”, Околовръстното, „Владимир Вазов”, „Пернишко шосе”, улица 202 и „Цветан Лазаров”. Цели три радара ще снимат на бул. „България” и два на „Ботевградско шосе”, съобщи пред „Монитор” главен инспектор Георги Петришки от отдел „Пътна полиция”.

Всички тези места се смятат за опасни, тъй като по тях се развиват високи скорости и има най-много катастрофи, обясни още Петришки. На бул. „България” например участъците с ограничение 70 километра рядко се спазват. Повечето шофьори карат по-бързо, а има и откровени състезатели.

Там има спирки на трамваи, тролеи и автобуси, което допълнително затруднява движението, допълниха експертите. Именно на този булевард бясно каращи шофьори не могат да овладеят колите и помитат пешеходци дори от тротоарите. Заради тези опасности на бул. „България” ще бъдат сложени най-много камери. На около 30 километра от изходите на София по магистралите „Тракия” и „Хемус” също ще бъдат монтирани записващи устройства. Обикновено шофьорите спазват знаците до излизането от столицата и след това натискат газта прекалено, затова сме решили на около 30 минути от София да разположим камерите, което до голяма степен ще дисциплинира водачите, казаха още от „Пътна полиция”.

Освен столичните булеварди пътищата към курортите и изходите на страната също ще бъдат опасани с камери. На един от най-травматичните пътища – Е-79, който води към Гърция, ще бъдат монтирани 5 стационарни камери в отсечката, която минава през област Благоевград. За целия район пък са предвидени общо 22, като 5 от тях ще следят за бързаци в най-оборотния ни зимен курорт Банско.

Благоевград ще е и областта с най-много видеорадари, тъй като анализът на КАТ е показал, че именно там стават най-много и тежки катастрофи.

Другият район, който ще бъде опасан с камери, е Кърджали, каза още пред „Монитор” гл. инспектор Петришки. В самия град ще бъдат разположени цели 6 устройства, а по пътя за Момчилград още 8.

Един от най-опасните маршрути през лятото е подбалканския път София – Бургас, където ще бъдат сложени 6 камери. От морския град към Царево, Айтос и Созопол ще бъдат монтирани още три. На отсечката Варна – Бургас през Обзор също ще се следи за бясно каращи шофьори. Самият вход на морската столица откъм автомагистрала „Хемус” също ще бъде следена постоянно. На това място обикновено шофьорите не намаляват скоростта, въпреки че влизат в населено място, а там вече има градски транспорт и опасността става голяма, обясниха от „Пътна полиция”. Тъй като по Северното Черноморие към Дуранкулак по пътя има много населени места също ще бъде монтирана камера, която ще следи дали се спазва ограничението от 50 км.

Катаджиите се надяват след поставянето на камерите нощните състезания да бъдат преустановени, а бързите джипове и лимузини също да намалят скоростта. Данните за заснетите нарушители ще се подават в единен център, а оттам ще се изпращат електронни фишове с глоби. Шофьорите ще имат 10 дни срок да платят глобите си с 30% намаление. Ако не го направят, ще бъдат задължени да внесат пълния размер на санкцията.

Ще снимат и чужденците

 България вече може да наказва сниманите с превишена скорост румънски и гръцки граждани. Както „Монитор” писа, чрез изградените контактни центрове на пунктовете Русе-Гюргево и Кулата-Промахон електронните фишове на КАТ вече могат да стигат и на адресите на чужденците. Проблем засега остават турските водачи, които дори да бъдат щракнати от камера у нас, няма механизъм за събиране на глобата им. През 2013 година, когато се очаква да бъде приета Конвенцията за обмен на информация между страни от ЕС, турските гастарбайтери с немски паспорти също ще могат да бъдат наказвани с електронни фишове от камерите.

Монтират техниката и до блокове и детски градини

Цели 10 видеокамери ще бъдат монтирани в област Ямбол. Експертите са преценили, че в самия град шофьорите карат прекалено бързо и предизвикват тежки катастрофи. Затова за Ямбол са отделени цели 7 стационарни камери. Някои от тях ще бъдат монтирани дори до блокове и детски градини, обясниха от „Пътна полиция“. Останалите три вероятно ще бъдат към Петолъчката, където стават едни от най-свирепите катастрофи в страната.

Другата област, където ще бъдат монтирани цели 10 камери, е Стара Загора. Освен в самия град пътят, който води отново към Петолъчката, също ще се следи с видеоконтрол.

 

Общо 11 камери пък ще бъдат сложени в област Пловдив, като цели 5 ще са в самия град, а останалите по магистрала „Тракия“, в Сопот и по пътя за Бургас.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 01 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8248
GBP 2.4796 2.4887 2.2881
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив