12 Май 2024, 22:31 Днес (0) | Вчера (0)

Китайци ни пробутват камъни за пластмаса

05 Април 2013 08:56 в. Монитор по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 5 април 2013, 08:56

Броят на измамите расте заради кризата

Българските фирми, които се опитват да установят търговски взаимоотношения с Китай, нерядко стават жертва на измами. Азиатските компании им изпращали изгодни оферти на e-mail и изисквали стоките да им бъдат платени авансово. След това в България пристигала напълно различна доставка. Това стана ясно вчера по време на българо-китайски бизнес семинар, организиран от Българската търговско-промишлена палата (БТПП).

Сред ужилените фирми най-често са такива, които се занимават с внос на инертни материали или с производство на тръби. Например габровска фирма поръчала от китайска компания първичен полиетилен за производство на тръби за 45 хил. долара.

Азиатците поискали сумата да бъде платена авансово и нашето предприятие прилежно превело парите. Вместо очакваните гранули полиетилен обаче в България пристигнали камъчета натрошен мрамор, оплака се търговската управителка на компанията пред „Монитор”. Тя не се усъмнила в това, че искат парите предварително, защото купувала и друг път полиетилен от Чехия и Румъния, а принципът на разплащане е бил същият. По същия начин е била измамена и хасковска компания. Тя също поръчала полиетилен от Китай, но получила камъчета.

За година и половина пострадалите от такива злоупотреби български фирми са близо 150, каза пред „Монитор” Стефан Кинов, главен секретар на Българо-китайската търговско-прмишлена камара.

„От 2012 г. броят на измамените наши компании непрекъснато се увеличава”, коментира още Цветослав Митев, адвокат в голяма българска кантора. Той допълни, че ужилените предприятия обикновено са регистрирани в провинцията.

Размерът на злоупотребите също се увеличавал

В началото българските фирми изгаряли с 30-40 хил. долара, но все по-често имало случаи на измами и за близо 100 хил. долара. „Тенденцията се засилва, защото заради кризата родните компании търсят по-евтин внос. Другата причина е, че търговските взаимоотношения между България и Китай през последните години се разрастват”, коментира още Митев.

Той обясни, че българските фирми често подхождат небрежно при търговските си отношения с Китай. Те имали само фактура за направеното плащане, без преди това да са сключили писмен договор. Важно било също нашите предприятия да приемат само нотариално заверени документи или с апостил.

Те можело да настояват още контрактът да бъде на английски език, за да няма неясноти и да бъде включена клауза за плащане под условие след като доставката пристигне. Желателно било още да се предвиди и възможност за арбитраж.

Българските компании трябва да проявяват бдителност към потенциалните си китайски партньори, които нямат сайт или на него не е посочен физическият адрес на фирмата, посъветва още Митев. Червената лампичка трябвало да светва винаги, ако азиатските търговци предлагат прекалено ниски цени или настояват за голямо съкращаване на сроковете за разплащане. Най-сигурният начин българските фирми да се предпазят от измами е да ползват услугите на адвокатска кантора, която има изградени връзки със свои колеги в Китай, допълни Митев.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 10 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8224
GBP 2.4796 2.4887 2.2743
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив