25 Април 2024, 17:39 Днес (14) | Вчера (12)

Кметовете няма да пипат данъците

03 Декември 2015 08:57 в. Стандарт по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 3 декември 2015, 09:00

Преди дни премиерът Бойко Борисов призова кметовете да събират местните данъци и такси, за да си вържат бюджетите

Малко повече от месец след местните избори "Стандарт" направи проучване сред градоначалниците. Основният въпрос беше дали смятат да вдигат налозите.

Междувременно Перник пък скочи срещу идеята шофьорите от провинцията да плащат такса за влизане в столицата.

Видин, Благоевград, Кърджали, Смолян и Добрич запазват досегашните тарифи. Ще събират по-стриктно налозите и ще продават имоти, за да вържат бюджета

Повечето от кметовете в страната не възнамеряват да вдигат местните данъци и такси.

Очевидно градоначалниците възнамеряват да последват съвета му, но не смятат да товарят местните жители с по-големи налози. Нито един кмет във Видинско не е заявил, че ще вдига местните данъци и такси, за да пълни бюджет 2016. Кметът на Видин Огнян Ценков поиска общината да изтегли кредит от 2 млн. лв., за да се разплати със служители със забавени заплати и хора, наети по различни проекти. Още на първото си заседание общинският съвет одобри искането с условието кредитът да се върне не по-късно от година.

Огнян Ценков обясни откъде ще дойдат приходите - основно от увеличената събираемост на местните данъци и такси. Те обаче няма да бъдат увеличавани, макар да не са променяни от няколко години. Общинарите в Монтана пък намалиха бюджета с 2 млн. лв., тъй като се свиват приходите от продажби на земи и общински имоти. Не можем да заложим разходи, след като не можем да осигурим приходи, обясни кметът Златко Живков. Въпреки недостига той обяви, че няма да се пипат размерите на данъците и таксите за детски градини и ясли. Само кметът на Белоградчик Борис Николов обяви, че общината е принудена да вдигне таксата за смет. Община Благоевград също не предвижда увеличение на местните данъци и такси през следващата година. Бюджетът на общината е в размер на 54 707 000 лв. Кърджали също не обмисля промяна в размера на местните данъци и такси. Разработва се разходната част на базата на което ще се коментира и въпроса с размера на местните данъци и такси, но най-вероятно те ще се запазят същите, обясняват финансисти. Според запознати е важно местните данъци да са поносими, за да има добра събираемост.

През последните години се наблюдава постоянен ръст на събираемостта. Това се дължи не на увеличения размер на местните данъци и такси. Добрите резултати се дължат на по-добрата работа на дирекция "Местни приходи" и събирането на просрочените задължения. Кметският екип на Добрич също не планира да вдига местните данъци и такси. Това заявиха от общината, като смятат да се подобри събираемостта на налозите. Община Балчик обаче планира увеличение на таксата за битови отпадъци, но заради решението на съда за отмяна на избора на общински съветници засега администрацията не предприема никакви действия.

В Каварна намеренията при подготовката на бюджет 2016 са да се запазят размерите на местните данъци и такси, каза зам.-кметът по финанси Митко Недев. В община Шабла през новата година ще бъде увеличен с 1 промил данък недвижими имоти, каза за "Стандарт" кметът на най-източната българска община Мариян Жечев. За пета поредна година пък община Смолян няма да увеличава данъците. Това стана ясно след проведеното обществено обсъждане, като предстои на 3 декември местният парламент да гласува бюджет от малко над 19 млн.лв., а заложените параметри за приходи и разходи са същите като миналата година.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 25 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8302
GBP 2.4796 2.4887 2.2756
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив