28 Март 2024, 14:46 Днес (8) | Вчера (12)

Кое отопление е най-евтино тази зима

26 Октомври 2015 08:53 в. 24 часа по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 26 октомври 2015, 08:57

Зимата на парно по-евтина от дърва, въглища и пелети, ако в блока не се краде. Сезонът ще излезе между 600 и 1500 лв. според вида отопление и комфорт в дома

6 месеца в годината на българина му трябва топлина, която да загрее дома му. Изборът с какво да се осигури топлото е важен най-вече за семейния бюджет. При средна работна заплата от 868 лв. той е склонен на експерименти, да се отказва от едно, да търси друго. Мрази в джоба му да пъхат ръка съседите – било като заем, било като чиста кражба. Не иска да е вързан в колектив, но поне в големите градове понякога парното е единствен избор. Когато трябва да плаща, често е гневен, защото се оказва, че дава пари за нечия друга топлина.

Затова избира климатик и спира парното. Но плаща скъп ток от възобновяеми източници, американски централи и топлофикации чрез таксата "задължения към обществото”, което отново го вбесява.

Затова понякога отоплява апартамент с камина и мъкне дърва и въглища. Хората, които живеят в къщи, все по-често избират да се греят с пелети. През този отоплителен сезон сметките за тези 6 месеца се очертават да са от една средна заплата до заплата и половина.

Колкото и да изглежда парадоксално, тази зима отоплението с парно се очертава да е най-изгодно.

Ако, разбира се, в сградата всичко е нормално, не се краде, не се топлят само 5 от 20 апартамента, водата не се подгрява с огромно количество топлина.

От 1 октомври цената на парното падна и в сравнение с предишния сезон е по-ниска с над 16%.

Апартамент от 68 кв. метра в София, който през миналия сезон е употребил 11,248 мегавата за отопление и подгряване на топлата вода, е платил 944,63 лв. без ДДС - с данъка цената става 1233,55 лв.

От 1 юли 2014 г. до 1 октомври 2015 г. имаше три пъти промяна на цените на топлинната енергия, като най-студените месеци минаха при 84,64 лв. за мегаватчас.

От 1 октомври 2015 г. цената е 70,80 лв. на мегаватчас без ДДС. И сметката на това семейство, ако зимата е като през предишния сезон, ще падне на 796,36 лв. без ДДС, с налога стават 955,63 лв.

Като се има предвид, че в този блок ситуацията не е от най-добрите, най-вече с подгряването на топлата вода, то в нормална ситуация сезонът би струвал с поне 20% по-малко.

Потребител твърди, че в "Бъкстон” за 100 кв. метра жилище парното му е към 970 лв. за миналия сезон. При същите климатични условия тази година зимата ще му струва 811,31 лв.

По негови наблюдения отоплението на двустаен апартамент с парно излиза между 500 и 600 лева, ако съседите не крадат.

Около 1000 лева струва отоплението с руски въглища с котел за парно на жилище от 75 кв. м, твърди експертът Никола Вучев. Те вече не са донбаски, там се води война, освен това находищата се изчерпват и се влошава качеството им.

Руските, които са на пазара, били по-добри. За да се изкара зимата с това гориво, трябват 3-4 тона, цената им е между 280 и 350 лв. за тон в зависимост колко далеч е мястото, от което се купуват от пристанищата на Дунав и на Черно море. За отопляването на къща от 120 кв. м трябват 5-6 тона, а сметката излиза между 1500 и 2000 лв.

Българските въглища са от 200 до 280 лв. на тон, но тъй като са по-нискокалорични, цената на отоплението с тях излиза по-скъпо, казва Вучев. При руските калоричността е 46-50% висока, пепелното им съдържание е по-малко.

На сезон в България се продават към половин милион тона въглища и брикети, казва експертът. До 10 години това щяло да се промени, тъй като потребителите вече предпочитат да се отопляват, без някой от фамилията да бъде докер и огняр и всеки ден да чисти парното. Дори да им излиза по-скъпо, те предпочитат все по-често инсталации за пелети.

Друг експерт и регионален мениджър по продажби в София казва, че за първа година в града продадените пелети са повече от дървата. В Западна Европа въглищата не се употребяват за битово отопление, тъй като няма инсталации за очистването на сярата, казва още мениджърът.

Отоплението само с дърва струва близо до това с въглища. За 75 кв. м с камина сметката е към 1000 лв. за сезон. Легалната цена през това лято бе между 70 и 80 лв. на кубик. Сега ситуацията е променена, гърците, които доскоро заради кризата не са можели да плащат, поръчват дърва и посоката на търговията се е преместила на юг. Затова цената у нас се е увеличила и е между 80 и 100 лв. за кубик.

Отоплението с пелети е около 20-30% по-скъпо от това с въглища и с дърва. За 75 кв. м сезонът би излязъл около 1200-1300 лв. Само че семейство в Иваняне отоплява вече 4 години 120 кв. м къща с котел на пелети с разход на сезон между 800 и 1500 лв.

За тази зима са купили 3,5 тона пелети при цена през август 320 лв. за тон, допускат, че ще се наложи да купуват още и при по-високи цени. Парите за топло за сезона зависят от режима на отопление, който се задава, от това дали е изолирана къщата, каква е дограмата. Това всъщност е валидно за всички видове отопление.

Зимата на ток ще бъде с 0,11% по-евтина от предишната. С толкова бяха намалени цените на еленергията за бита от 1 юли. Ако отоплението не е с енергоспестяващ климатик, а с духалки, реотани, радиатори, то сметката за сезона за 75 кв. м жилище ще излезе 1202 лв. Изчислението е при комфорт на топлината и разход от 5291 квтч дневна енергия и 3313 квтч нощна.

При 2 климатика, които топлят 72 кв. метра, разходът е 5567 квтч, а сумата е 820 лв. за сезона.
За къщи в София пелетите изместват дървата

Спестяват чистенето на пепел всеки ден изместват дървата

Младо семейство, което живее в село Иваняне край София, отоплява с пелети 120 кв. м къща на два етажа. Избрали са ги, за да не трупат огромни сметки за ток и да не робуват на дървата и въглищата. Зареждат с гориво на 3-4 дни, а чистят пепел от пелетите един път седмично.

Пелетите през последните години се настаняват в нишата за отопление най-вече на къщи в столицата. В страната ситуацията е по-различна - там, където има гори , зимата е на дърва. Това казва Бисер Владимиров, регионален мениджър на една от най-големите фирми, които продават твърди горива.

Семейството от Иваняне е купило още през август 3,5 тона иглолистни пелети по 320 лв. на тон. Към края на септември и през октомври цената се повишава на 350-360 лв. Ако е нормална зимата, това количество ще им стигне, ако е по-студена, ще трябва да купят още тон и половина. В пари това прави между 800 и 1500 лв. на сезон.

За сравнение - за миналия отоплителен сезон семейство в "Разсадника”, което живее в 68 кв. м апартамент, платило за парно над 1200 лв.

За отоплението на къщата 24 часа с пернишки въглища отиват 6-7 тона. При цена от 250-270 лв. на тон, ако се купят през май, това прави най-малко 1560 лв.

Семейството от Иваняне прави уговорката, че не топли къщата денонощно. Задават температура 23-24 градуса. Парното се пали от 6 до 8 часа сутринта и от 15 часа следобед до 24 часа през нощта. Температурата, след като котелът спре през нощта, не падала под 16 градуса, ако това стане, парното се включва само. Когато са по цял ден вкъщи, задават режим за работа от 6 до 24 часа.

Ако се отоплява денонощно, ще им трябват към 5-6 тона и сезонът ще излезе над 2000 лв. Къщата има вътрешна изолация и ПВЦ дограма, което сваля разхода. Котелът им е и на дърва и въглища, така че, ако нещо се случи с пелетите, имат алтернатива.

Друго семейство, което живее в къща от 150 кв. метра и което държи да им е топло 24 часа в денонощието, е изгорило миналата година 6,5 тона пелети. Във форумите има споделяния за много по-високо потребление.

"На месец ни излиза около 800 лв., но имаме съседи с изолация и хубава дограма и са на половината на нашия разход. Много е важно котелът и горелката да са качествени. Ние нямаме друг избор - мъжът ми почва зареждане от март до октомври, кара всеки месец по 2 или 3 тона”, споделя във форум Вероника.

"Вече трета година се отопляваме по този начин - с камина сме, не с котле. Отопляваме къща 120 кв. м. На сезон, около 6-7 месеца, ни отиват 3-4 тона. Камината ни е напълно автоматизирана. Сутрин се включва към 6 часа и работи докъм 10 часа. Включва се отново към 16 часа и работи до полунощ. Суперлесно се поддържа - чистим я веднъж на 7 дни. Като разход на нас ни излиза точно толкова, колкото и с дървата - около 1300 лв., но е в пъти по лесно, инвестицията (която не е малко) си заслужава”, пише друг участник във форум за отопление.

"24 часа” попита и продавачи в складове за продажба на твърди горива има ли бум в този вид отопление. Не, няма бум, има леко нарастване на потреблението всяка година, отговориха ни. Според продавачи на пелети причина да няма бурно развитие на този вид отопление е, че първоначалната инвестиция е голяма.

Инсталацията е към 8000 лв. - котел, горелка, бункер, тръби и радиатори. Котелът, който е на дърва и въглища, с горелката за пелети и с бункера струва към 3000 лв. Ако е само за пелети, цената му е над 3000. Има котли по 6000-7000, дори и до 16 000 лв.

Другият момент е разходът на гориво за сезон. Няма еднакви ситуации – едни искат да им е 28-29 градуса вкъщи, други държат парното на 18-20. Една къща е изолирана, при друга пердетата се ветреят. Третото е как горят пелетите. Зависи доколко са качествени. Месеци преди сезона във форумите текат обсъждания къде да се намерят качествени. Ако са с по-голяма влага или с по-ниско качество, то трябва да се горят повече, за да дадат исканата температура.

Правят ги от дървесина, слама, горят и костилки

На пазара у нас се продават най-вече иглолистни и широколистни пелети. Широколистните са от дъб, бук. Някои фирми рекламират, че техните продукти са от белена дървесина. Хора, които купуват пелети, казват, че ако в тях има кори, горят по-лошо. Има пелети от слънчогледови люспи и от слама, а също така и от кокоши тор, известен като курешки. Могат да се горят и костилки от череши.

В интернет форуми има съвети да се търсят връзки с консервни фирми и да се пазаруват костилки. Купуваш ги за 60 лв. на тон и изкарваш зимата за 300 лв., са част от съветите. Само че на пазара трудно се намират, а освен това и консервните фабрики бързо са разбрали, че има пазар и ги предлагали по 160 лв. за тон.

Специалистите казват, че показател за качеството на това гориво е сертификатът. През 2010 г. ЕК го въвежда - за дървесни пелети за битово горене е ENplus, и за промишлени - EN-B. Сертификатът ENplus има два класа за качество: А1 и А2. В първия съдържанието на пепел е заковано на 0,7%, дължината им 3,15 мм, калоричността е по-голяма или равна на 16,5-19 мегаджаула на килограм, влажността е 10% или по-малко. В клас А2 съдържанието на пепел е до 1,5%, изискванията на размер, влажност и калоричност са същите.

Не предплащайте при покупка на пелети, предупреждават търговци заради зачестили случаи на измами, при които пари се превеждат, но няма доставено гориво. Препоръките са да се провери дали доставчикът е фирма и има ли склад и по възможност той да се посети, за да се види, че наистина има там пелети.

Горенето на сухи дърва намалява мръсния въздух снад 40%


Министерствата на екологията и земеделието обсъждат нов регламент да се сече само до май

Масово у нас се продава сурова дървесина, която е основен замърсител на въздуха с фини прахови частици.

Горете само сухи дърва, а не тощу-що отсечени. Това ще намали с над 40% отделяните емисии от фини прахови частици във въздуха, заяви Иван Ангелов, шеф на дирекция "Опазване чистотата на въздуха” в екоминистерството. Мярката имала огромно отражение върху това какво дишаме, защото данните показвали, че близо

3/4 от хората у нас се отопляват с твърдо гориво

Най-добре е дървата да се оставят да се изсушат по естествен път за около година. Например купена сега дървесина да се гори чак през следващия отоплителен сезон. Ако обаче това е трудно, можело твърдото гориво да се вземе през април-май и до ноември-декември вече ще се е изсушило значително. Докато практиката у нас показвала, че се купуват дърва в последния момент преди отоплителния сезон и веднага се горели.

Има и още една полза за хората от сухите дърва, те са по-калорични, тоест с по-малко от тях ще се постигне желаният комфорт на отопление, обясни Ангелов. Въвеждането на изисквания да се горят и продават само сухи дърва можело да стане и на ниво общини, защото 2/3 от продажбите на дървесина се извършвали от тях.

Другото, което хората могат да направят преди зимата, е да проверят комините. И ако по тях има наслагвания от сажди, те да бъдат почистени. Така огънят "ще дърпа” и по-малко от вредните прахови частици ще остават в помещението и съответно поглъщани.

В Германия дори имало специална служба, която всяка година проверява комините на домакинствата и ако трябва, те се почистват. За съжаление, у нас професията коминочистач вече е почти на изчезване. Но все пак може да се вземат мерки за почистване на комините.

Именно отоплението с дърва е един от основните замърсители на въздуха у нас. Затова и превишенията на нормите рязко скачат през зимата. Например през 2014 г. в студените месеци пунктовете за мониторинг на въздуха са измерили 2811 превишения, докато през лятото те са били 6-7 пъти по-малко, или само 437.

Това съотношение се запазва и ако се върнем по-назад във времето. През зимния период на 2011 г. превишенията са били 3899 в 29 общини, а през летните месеци - 518.

Данните показват, че има положителна тенденция в качеството на въздуха, но все още превишенията са много, коментира Иван Ангелов. Затова и срещу България продължава да е активна наказателна процедура от ЕК за наднормени фини прахови частици.

Ако нещата не се променят, в един момент държавата ще бъде принудена да плаща глоби и да се вземат принудително мерки.

Всъщност икономиката работи и зимата и лятото, транспорта също го има. Така излиза, че битовото отопление води до многото превишения. За големите градове като София, Варна и Пловдив обаче замърсяванията от превозните средства играят огромна роля. Те вдигат високо средните нива и дори малки допълнителни емисии от отоплението водят до превишения на нормите.

28 общини у нас имат свои програми за борба със замърсителите на въздуха. Според екоекспертите обаче те прилагат основно тези, които не изискват големи инвестиции или промени. На кметовете не им е забранено и сега да ограничават например транспорта в населените места, но никой още не се е възползвал от това. В промените в закона за атмосферния въздух, който мина на първо четене в парламента, е записано изрично, че могат да спират колите, ако замърсяването е голямо, и да въвеждат т.нар. зони с ниски емисии. За да се активизират местните власти, е предвидена и персонална глоба за кмета от 5000 лв., ако не направи и не изпълнява общинската програма за подобряване на състоянието на въздуха. Спирането на колите например в центровете на големите градове е широко използвана мярка в Западна Европа.

Ако хората използват въглища за отопление, също могат да допринесат за по-чистия въздух у нас. Те трябва да купуват въглища с по-високо енергийно съдържание, защото по правило съдържат по-малко сяра и пепел, обясниха екоекспертите. По принцип цената на кюмюра е именно според калоричността.

Така, ако тя е по-висока, на хората ще им стигат и по-малки количества въглища и съответно изхвръляната сгурия ще е по-малко. Затова съветът е, преди покупката да се иска сертификат от продавача за калоричността.

Слагането на филтри за фини прахови частици на комините също е възможна мярка. Засега обаче на нея не се разчита много. Опитът на Дания например показвал, че подобни елекрически филтри горели много ток и на практика нямало икономическа логика да се въвеждат.

Българинът не подозира колко много може да направи за подобряване на качеството на въздуха, коментираха от екоминистерството. Затова и за догодина е планирана мащабна информационна кампания. Защото дори и почти без нуждата от финансови средства можело да се постигне значимо подобрение.

А качеството на въздуха е пряко свързано със здравето, от подобряването му българинът ще боледува по-малко
и разходите за здравеопазване ще намалеят, коментират експертите.

Данните от последните години показват, че индустрията вече не е основен проблем за мръсния въздух. Изненадващо дори Девня е станала първият град у нас, в който има пункт за мониторинг, който не е отчел нито едно превишение през миналата година. И излиза, че ако човек иска да живее на чист въздух, там е добро място. Тази година се очаква и Добрич да стане такова място, за 2014 г. там са засечени само 6 превишения.

Промени в енергийните помощи едва догодина

Евентуалните промени на правилата за отпускане на енергийни помощи за социално слаби ще има чак догодина. Целта на работната група между експерти на министерствата на околната вода и труда и социалната политика е да се намерят начини за използване на по-щадящи природата горива за отопление. За този сезон, който вече започва, обаче нямало как да се правят промени.

Целта ни не е да засягаме интересите на социално слабите, няма да въвеждаме забрани, декларираха експертите. Не можело да се очаква, че прилагането на една мярка ще реши проблемите. Затова и идеята е да се прилага комплекс от мерки от държавата, общините и самите граждани. Както "24 часа” писа, сред тях е и намаляването на екотаксата за нови автомобили и увеличаване за старите.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 27 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8017
GBP 2.4796 2.4887 2.2783
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив