27 Април 2024, 06:04 Днес (0) | Вчера (11)

Конфискуват и последната вещ на изгорели длъжници

22 Юли 2013 00:02 в. Монитор по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 22 юли 2013, 00:02

Въдици и чаршафи на търг. Съдия-изпълнител търси купувач на грамофон с плочи за 40 лв.

Съдия-изпълнители във Велико Търново са принудени да запорират и да продават рибарски такъми, кухненски съдове и дори спално бельо на длъжници. За да успеят да съберат колкото може по-голяма част от необслужваните кредити, изпълнителите обявяват на търг почти цялата движима собственост на длъжника. Така търговете на съдия-изпълнители в някои случаи заприличват на търгове на аукциони или на евтин битпазар.

В една от обявите комплект от три въдици с два резервни пълни комплекта от рибарски такъми – макари, кукички, плувки и тежест, се продават за 50 лв. Крачна шевна машина “Сингер” е с обявена начална цена 60 лв. Гордостта на звукозаписната техника на соца - грамофон “Респром” с комплект плочи се харчи за 40 лв., а култовият мотоциклет „Иж” с кош и две метални каски – за 500 лв.

Продават се и съвременни марки нова и употребявана черна и бяла техника: телевизори, перални, хладилници и фризери, микровълнови и др. на цени от 20 до 1200 лв. Освен техника на търговете понякога излизат и чаршафите и възглавниците от спалнята на длъжника.

Допреди година най-голям бе броят на продаваните от съдия-изпълнители апартаменти за удовлетворяване претенциите основно на банки по необслужвани кредити.

Сега обаче, наред с жилищата, все повече на тезгяха се вадят и парцели земеделска земя. Освен тях на търг се обявяват и цехове, техника и автомобили на фалирали фирми и предприятия, както и трактори и комбайни на изпаднали във финансова зависимост земеделски кооперации и арендатори. Въпреки че туризмът в Търново е печеливш бизнес, има няколко обяви за продажба на малки семейни хотелчета по селата.

Продават над 4100 конфискувани имота в страната

Частни съдебни изпълнители извадиха на тезгяха 35 хотела, показа проверка на „Монитор” в регистъра им. Осем от комплексите, които ще се продават през юли и август, са на цена над 1 млн. лева. Най-скъпият от тях е в Поморие и представлява напълно обзаведена 3-етажна тухлена сграда с магазин и закрит плувен басейн. Началната му цена е 2 531 625 лв. Най-големият като площ е хотелски комплекс в землището на севлиевското с. Горна Росица, обявен на малко по-ниска цена – 2 341 058 лв. На трето място сред скъпите хотели, които съдия-изпълнители продават, е туристически комплекс в Елин Пелин, в който има и ресторант, сладкарница, механа, 2 бара, солариум и фитнес. Останалите хотели, чакащи купувачи през август, са във Велико Търново, Арбанаси, Хасково, Раднево и Китен.

Частните съдебни изпълнители в страната предлагат на търг общо 4143 имота ­ апартаменти, хотели, къщи, гаражи, магазини, офиси, заведения, складове и земеделска земя. Най-много от тях са двустайните апартаменти – 535, следвани от къщите – 480, 3-стайните жилища – 377, а гарсониерите са едва 127, сочи регистърът на публичните продажби на Камарата на частните съдебни изпълнители. От браншовата организация коментираха, че двустайните апартаменти и къщите са изместили гарсониерите в офертите за публична продажба.

„Сега в камарата се прави статистика колко имоти и на какви цени са продадени от началото на годината, но тенденцията да се търсят по-евтините остава”, казаха пред „Монитор” от там.

Най-много са обявените имоти с площ от 50 до 100 кв.м и на цена от 10 000 до 50 000 лв.

Градовете, в които собственици на имоти са ги загубили и сега те се продават от съдия-изпълнители, са традиционно София, Пловдив, Варна и Русе, но прави впечатление, че Плевен е изпреварил Бургас. В челната десетка се нареждат и Хасково, Велико Търново и Сливен.

Българинът много трудно се разделя с жилището си и се опитва редовно да изплаща вноските за него. Притиснати от безпаричие хора обаче все по-често не могат да връщат кредитите си, срещу които са заложили своите домове, в резултат на което остават на улицата, обясняват съдия-изпълнители.

Младо семейство загуби бащиния апартамент на мъжа в столичния жк „Дружба”, където родителите му живеят от десетилетия, заради невърнат заем. Фамилията беше приютена от възрастната баба в покрайнините на София, но в скоро време ще бъдат изгонени и от там, защото къщата също е заложена срещу кредит, който не се обслужва, разказа съдия-изпълнител от столицата.

Всеки момент на улицата ще остане и сирак, тъй като загуби гражданско дело, в което се опитваше да спаси апартамента си в столичния жк „Света Троица” от имотната мафия. Изплащаният с години апартамент в скоро време вече няма да бъде негов, тъй като е бил подлъган да се подпише на празен лист, който по-късно се е превърнал в пълномощно. И докато наказателното дело за измама се точи, младият мъж ще трябва да се изнесе от апартамента и вече си търси социален приют.

В асортимента на съдебните изпълнители има всичко – от лъжици и паници до хотели. Скъпите обекти се реализирали трудно на търговете заради липсата на чуждестранни инвеститори. Все пак продажби се осъществявали, като през миналата година най-скъпият продаден имот от частен изпълнител е хотел в Банско на фалиралата туристическа фирма „Алматур”.

Запорираха мелница на плажа

Бумът на изпълнителните дела в Добричко е бил миналата година според частните съдебни изпълнители. Те конфискуват най-вече земеделски земи, парцели, офиси, магазини, апартаменти и вили.

В Каварна обаче е запорирана и мелница „Чиракман” на самия бряг на морето. Началната є цена е 880 000 лв. Търговски имот в Кранево гони рекордната цена от близо милион лева. В него има заведение за обществено хранене, магазини за хранителни, промишлени и пакетирани стоки. Цената е 982 728 лв.

В офертите има и много жилища. Двустайните се търгуват за по 30-40 000 лв., тристайните – с около 5000 лв. повече.

Най-много са обявените за продажба къщи. Обяви има от всички общини в Добричка област. Най-евтини са къщите в Тервел, Генерал Тошево и Крушари – от 3 до 10 000 лева. Следват къщите в Добрич – от 30 до 50 000 лева, а най-скъпи са тези край морето. В Каварна са обявени за продажба единадесет къщи. Цените им се движат от 90 до 126 000 лв.

Харчат „Дълга целувка за лека нощ”

Десетки любопитни заглавия на прочути автори продава на търг частен съдебен изпълнител в Русе. Богатият книжен и DVD фонд е на изпаднала в несъстоятелност известна до неотдавна книжарница. Продажбата на книгите ще покрие част от дълговете на дружеството.

Сред интригуващите заглавия са „Дълга целувка за лека нощ”, „Да почувстваш Минесота”, „Безсъници в Сиатъл”, „Моят личен Айдахо” и други. Кантората предлага и над 300 заглавия на здравна и социална тематика. Не липсват и исторически справочници, ръководства за управление на ферма, наръчници за създаване на цветни градини и други.

„Книгите се продават в пакет, а не поединично”, поясни пред „Монитор” частният съдебен изпълнител Венцислав Маринов. Освен недвижими имоти и автомобили кантората му е обявявала за продажба оръжие, яхти и рибарски лодки. Преди три години Маринов обяви на търг луксозен „Линкълн” заради натрупани дългове на собственика му към банки. Лимузината бе хит на сватбите и баловете в дунавския град.

Край морето дерат кожи

Частните съдебни изпълнители край морето от години са със славата на най-непреклонните блюстители на закона, които, ако се наложи, са способни да съдерат и кожата от гърба на длъжника. Коментарите са на хора, които неведнъж им се е случвало да се сблъскат с тях, а някои и да загубят имотите си завинаги. Обявите за предлаганите вещи на публична продажба се лепят по входовете на жилищни кооперации, в съдилищата и в сайта на частните съдебни изпълнители. От тях става видно, че те нито за миг не остават без работа.

Частните съдебни изпълнители продават къщи, двустайни и тристайни апартаменти, като цените им са различни. Парцелите за строителство край морето обаче избиват рибата. Имот от 6723 кв. м в с. Близнаци, община Аврен, известно като Варненския Бевърли Хилс, е обявен с начална цена от 112 500 лв. Друг парцел от 10 дка в същото село пък тръгва от 172 500 лв., а цената за 4811 кв. м в местността Варха Раки край морето на Бяла е от 142 500 лв.

Никой не смее да купи фабриката на Коце Маца

В средата на миналия месец съдия-изпълнител направи втори несполучлив опит да продаде на публичен търг фабриката за мебели на емблематичния петрички бизнесмен Константин Хаджииванов – Коце Маца. Първоначалната цена за имота, който включва 8 сгради на фабриката за мебели, намираща се на ул. „Дж. Баучер” 12, в бившия двор на АПК в Петрич, беше 1 267 043 лв. Липсата на интерес към офертата принуди продавача ­ клон на банка в южния град, да свали цената с близо 250 000 лв. и сега имотът се продава за 1 013 634 лв. Все още никой купувач не е проявил интерес към огромната фабрика, която навремето Коце Маца получи даром с т.нар. компенсаторки.

Той е в неизвестност от няколко години. Фирмите му „Рондиа” ЕООД, „Рондиа Мобили” и „Рондиа спорт” са обявени в несъстоятелност, а активите им са обект на публична продан. На търг е е обявено и почти цялото имущество на скандалния петрички бизнесмен, в това число няколко луксозни апартамента в южния град, както и в София.

Името на Константин Хаджииванов доби популярност, след като през лятото на 2001 г. той купи лиценза на пазарджишкия ПФК „Хебър 1920” и преименуваният отбор на „Беласица 2001” заигра в А група. По това време Коце Маца беше президент на петричкия отбор. Няколко години по-късно той беше заловен в Солун и осъден на два месеца затвор и глоба от 120 000 евро за контрабанда на цигари. Комбинативният бизнесмен попадна в полезрението на българската правораздавателна система – той беше разследван за пране на пари след няколко международни скандала с черно тото и предварително уговорени футболни мачове, свързани с неговото име. По време на разследването Хаджииванов успя да прехвърли по-голямата част от фирмите си на неизвестни и безимотни хора, след което изчезна безследно.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 26 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8244
GBP 2.4796 2.4887 2.2828
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив