18 Май 2024, 16:37 Днес (0) | Вчера (11)

Крадци събират поръчки за плазми

30 Септември 2013 08:46 в. Монитор по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 30 септември 2013, 08:51

Продават ги с гаранция, ако намерят документите от магазина

Домовите крадци в София пуснаха нова услуга – задигане на телевизор по избор на клиента. За да прескочат заложните къщи, които им изкупуват стоката по-евтино, апашите приемали поръчки от желаещи да си купят плазмен телевизор или лаптоп на половин цена. Посредник взимал заявките за размер на желания екран и когато извършителите попаднат на търсената големина или близка до нея, доставяли стоката на 50-60% от пазарната й стойност. В някои от случаите дори давали гаранция за уредите, ако в домовете открият документацията от магазина. Това съобщиха пред „Монитор” полицаи, разследващи домовите кражби в две от най-натоварените столичните районни. Само в едно от полицейските управленията от началото на годината има около 60 жалби за задигнати телевизори, а всеки ден всеки от служителите работи средно по 3-4 преписки за кражби.

„Голяма част от т. нар. битови кражби остават неразкрити. Този проблем не съществува от вчера, а от десетилетия”, коментира преди дни заместник-министърът на вътрешните работи Йордан Грамов и подчерта, че в момента МВР предприема мерки именно срещу битовата престъпност, които съвсем скоро ще дадат резултат. Самите крадци никога не оставят следи – дори ромите сваляли чорапите си и си ги слагали на ръцете, за да не оставят отпечатъци, а заложните къщи категорично отказвали да разкрият кой им носи крадена стока, защото ще изгубят пари, ако го направят. Разпознаването е едно от малкото доказателства, които имат тежест в съда, но в повечето случаи извършителите са с маска, качулка на суичър или шапка и лицата им не се виждат добре, което допълнително затруднява доказването.

В момента точният брой на кражбите в столицата не може да се каже, тъй като не всички пострадали подават жалби в полицията. Сред жертви на взломаджиите е и семейство лекари от столичния жк „Славия”. Въпреки ужаса, изпитан при вида на разхвърляното си жилище, Галя Георгиева и съпругът й са едни от малкото, чиито ценности са били спасени. Група младежи, които пиели бира зад блока видели как двама мъже прехвърлят от терасата на първия етаж различни предмети, а други двама съучастници ги поемат отдолу, и веднага се обадили в полицията. Само за броени минути полицаи от Шесто районно пристигнали на мястото и задържали опитната банда на Росен Човката, доведения му син, информатора Краси Игнатов, който набелязвал жертви и още един техен съучастник. Интересен факт е, че бандата била залавяна месеци преди кражбата, но извършителите били освободени и отново се захванали със стария си бизнес.

„Беше изключително неприятно, защото си заварихме всичко разхвърляно. Бяха ми задигнали парфюми, които бяха използвани. Освен това бяха разпрали табуретките и матрака явно в търсене на пари”, разказа за преживяното Галя. Когато били заловени, крадците били приготвили за изнасяне два плазмени телевизора – голям и по-малък, като щели да ги вземат заедно с гаранционните карти, които семейството си пазело. Освен тях плячката им допълвал настолен компютър, египетски статуетки, сандъче за бижута, в което имало и ключове от кола, джиесем „Самсунг”, както и златно дамско колие.

Извършителите действали по предварително подадена информация. Оказало се, че любезният съсед на семейство Георгиеви от третия етаж - Краси, който ги поздравявал с усмивка и дори подарявал играчки на малкия им син, е набелязал жилището. Мъжът направил проучване и разбрал, че жената е в провинцията, а мъжът й е нощна смяна в ИСУЛ и завел групата. Комшията дори ровел в апартамента заедно с още един от бандата. Извършителите влезли през прозорец с алуминиева дограма, който се предполага, че разбили с щанга която в последствие полицаите намерили в кола, шофирана от сестрата на информатора. Въпреки че жилището имало СОТ, алармата не се задействала. Докато тарашели апартамента бандитите вдигнали доста шум, защото опитали да местят и гардероб, но никой от съседите не проверил какво се случва, макар че един от комшиите работел във Военна полиция.

Месец преди крадците да влязат в жилището на Георгиеви бил обран апартаментът до тях на етажа. От него откраднали лаптоп и документи за имоти, като не се изключва и този удар да е по сметката на същата банда.

„Психологическата травма е неприятна много. Сега вече се оглеждам, като спре кола пред блока или видя непознати, че се въртят. Ще слагаме решетки и ще взимаме допълнителни мерки за сигурност”, разказа още потърпевшата.

Къртят серийните номера на TV-то

В някои от случаите крадците къртят планката върху телевизорите, на които им е изписан серийният номер. Това се прави с цел да не може да се докаже, че плазмата е била открадната, дори собственикът й да си пази фактурите и книжката, с които после може да докаже собствеността. Преди време полицаи открили няколко задигнати телевизора, като се наложило да бъдат разглобени и да пращат серийните номера на някои от платките, за да се идентифицира техниката.

Даниел Луков, началник група в Шесто РУП: Представят се за разносвачи на пица

Бъдете внимателни към непознати хора, които звънят по вратите във входа с мотив, че търсят свой приятел или предлагат някаква услуга. Наскоро имахме случай, при който крадец беше се представял за разносвач на пици и звънял по вратите, за да си предлага услугите. Всъщност е искал да провери кой си е вкъщи. На следващия ден пък беше ходил да предлага вестници. Това разказа пред „Монитор“ началникът на група в столичното Шесто районно Даниел Луков. Той съветва гражданите да са нащрек, ако забележат, че непознати им оглеждат къщите и апартаментите, както и кого пускат в жилищата си. За живеещите на първите етажи е почти задължително да си монтират решетки. Първото нещо, което се търси в едно жилище, е злато и пари. Накитите часове след кражбата вече са претопени и следите им се губят, затова хората не трябва да държат пари и скъпоценности в домовете си.

Изнасят смартфоните за Македония и Сърбия

Част от откраднати скъпи мобилни телефони от България се изнасят и продават в Македония и Сърбия. Това се случвало предимно с новите джиесеми, които били задигани от складове и магазини, но не се изключва и апарати втора употреба да са били продавани зад граница. Апашите ги пробвали предварително дали работят у нас, но за целта слагали само за кратко СИМ-карта от съседна държава, която е извън Европейския съюз. Все още не е ясно дали апаратите се изнасят с автобус, ТИР или кола. Според разследващите на излизане от България в посока Сърбия контролът е много по-занижен, отколкото при влизане. Тогава и граничари, и митничари гледали по-обстойно заради контрабанда на цигари, тъй като папиросите в западната ни съседка са по-евтини. Вече има няколко случая на открити крадени телефони, купени от чужденци, които се наложило да връщат. Единият от тях се кълнял пред разследващите, че го е купил от магазин в Скопие.

BG касоразбивачи обират златари в Италия

Двама от добрите крадци, които бяха заловени при опит да оберат ДСК, крият лицата си в съда.
Най-добрите ни касоразбивачи и крадци у нас, които се занимават с обири на трезори, офиси на фирми и жилища на богаташи, вече са започнали да обират златарски ателиета и в Италия. Апашите излизали през Гърция, за да не се регистрират в системата на МВР, правят няколко удара и се прибират отново у нас. Освен на Апенините има данни, че крадците ни ходят на гурбет в Испания и част от скандинавските страни. Плячката се претопявала на място, за да не се рискува ценностите да бъдат заловени при влизане обратно в България. Според запознати съвсем скоро в Италия е бил освободен един от най-добрите български крадци, който беше заловен преди няколко години.

Бизнесмен олекна с 900 000 евро

Кражба на 900 000 евро от каса, намираща се в дома на бизнесмен, е рекордът на домовите крадци за последната година. Ударът усилено се коментира в средите на криминалния контингент през последните месеци. Любопитен факт е, че жертвата не е подала жалба за задигнатата крупна сума и в МВР. Предполага се, че потърпевшият е имал притеснения да не му направят проверка за произхода на парите. „Ако са били чисти, е можело да ги държи в банка“, коментираха разследващи.

Извършителите най-вероятно са имали вътрешна информация, че бизнесменът разполага с такива доходи. Едни от най-елитните столични крадци никога не влизат в жилище на случаен принцип, без да знаят, че вътре ги чака голяма плячка. В някои от случаите апашите задигали празни каси, което показвало, че информацията им не е била точна и не са знаели, че пачките от фирмата са били прибрани от инкасо.

Нерядко касоразбивачите посягали и на свои колеги от криминалния контингент, защото знаели, че разполагат с по-сериозни доходи. Жертва на кражба наскоро станал и собственик на автоморга, който поддържал контакти с автоджамбази. Бизнесменът след това се хвалел, че се разминал съвсем тънко, защото му свили сумата от 2800 лева, а в жилището имало много повече, които не открили. Сериозната охранителна техника, която била монтирана в някои от внушителните домове в „Драгалевци“ и „Бояна“, също не стряскала особено опитните извършители. Къща, която е била опасана цялата с охранителни камери, датчици и сензори за движение, също е била посетена от апашите. Имотът се намира в един от елитните квартали на София, а собственикът й взел мерките за сигурност по време на пика на отвличанията, извършвани от групата на Наглите. Бандитите обаче успели да преодолеят техниката и да останат незабелязани.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 17 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7999
GBP 2.4796 2.4887 2.2781
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив