28 Март 2024, 12:26 Днес (6) | Вчера (12)

Кризата в Украйна удря ваканционните имоти

11 Март 2014 09:12 в. 24 часа по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 11 март 2014, 10:04

Има покачване с около 7% в броя на сделките с жилища тип втори дом на годишна база

Ако конфликтът в Украйна се задълбочи и Русия бъде санкционирана от Европа и международната общност, това може да се отрази много сериозно на българския пазар на ваканционни имоти, чийто основен двигател са руските купувачи.

Прогноза е на наши експерти от сектора на имотите. Те вече забелязват първите негативни индикации и разказват, че руските граждани следят с притеснение решенията на ЕС, особено що се отнася до предложенията да се спре издаването на визи за тях.

През последната седмица дори се наблюдавала отчетлива тенденция на изчакване и забавяне на сделките от тяхна страна. Причините за това биха могли да са различни, но подозренията са, че се коренят именно в опасенията на руснаците от санкции на ЕС, коментират специалистите.

И предупреждават, че икономиката ни би могла да пострада сериозно от подобен ход на събитията. Затова е важно страната ни да поддържа своята умерена позиция спрямо конфликта да запази отношенията си в международен план с всички страни.

Въпреки това обаче, ако Европейският съюз и НАТО наложат санкции на Русия, България е длъжна да се съобрази с тях като пълноправен член. Надеждата на бизнеса е, че до подобно развитие на практика няма да се стигне. Затова към момента най-важни са сигналите, които политиците ни подават.

Експертите коментират, че умерената позиция на страната ни и избягването на крайни политически изказвания по отношение на ситуацията в Украйна са ключови за успеха на летния сезон на ваканционни жилища.

Според анализаторите международният конфликт би могъл да се отрази и позитивно на българския пазар на ваканционни жилища, стига да не започне война.

Те посочват, че напоследък рублата се обезценява и руските граждани, които имат спестявания в местна валута, търсят възможност да "спасят” парите си, като ги вложат изгодно и в сигурни активи, каквито са имотите в една европейска страна с добри перспективи като България. Дори и при по-слаба рубла имотите тук са достатъчно поевтинели през последните години, за да бъдат широкодостъпни за руските купувачи, казват експертите.

Според данните на участници на пазара руските клиенти са определящи за българския пазар на ваканционни имоти, а до голяма степен и за туризма.

Според данни на брокери и инвеститори във ваканционни имоти напоследък има нова тенденция на пазара. Все повече руски туристи, купувачи на такива жилища на Българското Черноморие, търсели опции за развиване на бизнес у нас.

Понякога руснаците освен имот за живеене купували и земеделска земя и правели оранжерии от около стотина декара.

Други пък имали рекламни агенции в родината си и отваряли офиси у нас, защото персоналът тук е по-добре обучен, а и излиза по-изгодно.

Има и собственици на студиа за красота, които, освен че купуват жилища, наемат площи във ваканционните комплекси и предлагат масажи.

По данни от пазара има покачване с около 7% в броя на сделките с жилища тип втори дом на годишна база.

България пак в топ 10 на британските купувачи

България отново попада в топ 10 на най-желаните дестинации от британците за покупка на ваканционен имот. Страната ни заема 10-о място през февруари, показва класацията на сайта TheMoveChannel.com.

Тя се е придвижила с 5 места напред за месец, като е събрала 1,6% от запитванията за имоти, зададени през портала. През януари е била на 15-а позиция, а в последната година - и на по-задни места.

Най-голям ръст на търсенето от британците е имало за имоти в Австралия. Така страната е минала напред с 25 места - до 8-а позиция.

САЩ запазват лидерската си позиция в класацията с 21% от запитванията. Испания отстъпва второто място на Франция. В първата десетка влизат още Португалия, Бразилия, Канада, Турция и Италия.
Разрешават надстрояване на търпимите строежи

Търпимите строежи ще могат да се преустройват и ремонтират, става ясно от подготвени промени в закона за устройство на територията (ЗУТ), публикувани за обществено обсъждане.

Дейностите могат да се извършват след представяне на проекти. Те ще се одобряват едновременно с инвестиционните за новия строеж. За последния ще се издава разрешение по общия ред.

Търпими обекти не са нито законни, нито незаконни. Това са тези строежи, построени до 31 март 2001 г. Условието е да са били допустими по предишни или сега действащи разпоредби. Те могат да се ползват, не подлежат на бутане.

Удостоверение се изисква само ако собственикът на такъв имот иска да извърши прехвърлителна сделка.

Други промени в ЗУТ предвиждат за барбекюта, перголи, чешми, беседки, фонтани или други елементи на т.нар. хоризонтална планировка да не прави инвестиционен проект и за строежа им да не се изисква разрешение. Обяснението е, че това са допълващи елементи, които в голямата си част са готови търговски стоки, които се поставят върху терена, без да се налага извършване на строителни дейности.

Планира се още собствениците на съоръженията, поставяни в увеселителни обекти, задължително да застраховат отговорността си към потребителите в случай на злополука.

Съоръженията се класифицират в три групи - първа категория (екстремни), втора категория (семейни) и трета категория (за деца).

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 27 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8017
GBP 2.4796 2.4887 2.2783
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив