29 Март 2024, 02:05 Днес (0) | Вчера (11)

Кристалина Георгиева: Национализацията на ЕРП-та може да доведе до повече беди

01 Март 2013 08:39 в. 24 часа по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 1 март 2013, 08:54

Тя беше скептична за идеите на икономисти България да вземе заем - вътрешен или от МВФ, за да се подпомогне излизането от кризата

Еврокомисарят Кристалина Георгиева беше скептична за идеята България да вземе заем, за да излезе от кризата.

В Брюксел тя изрази пълна увереност в действията на президента Росен Плевнелиев при разпределянето на исканията на протестиращите в страната на възможни и невъзможни, съобщава "Дарик".

Георгиева определи като разумно искането за повече държавен контрол върху монополите, но предупреди, че национализацията на ЕРП-та може да доведе до повече беди, отколкото до добро.

За първи път след оставката на правителството еврокомисарят Кристалина Георгиева коментира случващото се в България. Според нея е необходима повече помощ за предприемачите и трябва по-добре да се определи кой точно влиза в категорията "социално слаб".

Тя беше скептична за идеите на икономисти България да вземе заем - вътрешен или от МВФ, за да се подпомогне излизането от кризата.

"България действително има малко резерв поради това, че нашият дълг е много нисък. Но преди да кажем откъде, трябва да кажем за какво и да е ясно как това ще помогне на икономиката ни.

А когато знаем за какво, е вече лесно да разберем от кого. Ние трябва в момента да сме внимателни - да не се хлъзнем по нанадолнището. Нашият народ тази финансова стабилност я изстрада. И е много важно да запазим това, което сме постигнали. Когато отворим място да вземем пари, да вложим в икономиката, трябва да ни е много ясно точно за какво", коментира Георгиева.

Сега е важно да се решават проблемите, които изкараха хората по улиците, така че да не се създават повече проблеми в бъдеще, т.е. - разумно", допълни още тя.

Кристалина Георгиева беше едно от имената, които се обсъждаха от медиите като евентуален служебен премиер.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив