18 Април 2024, 19:52 Днес (11) | Вчера (11)

Легализират гонките

16 Март 2016 08:47 в. Монитор по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 16 март 2016, 08:49

Предвиждат глоба до 7 бона за тунингован автомобил

Гонките да бъдат легализирани. За това настояха участниците в дискусия, организирана от парламентарната комисия по транспорт, информационни технологии и съобщения. Според тях това е единственият начин да се намалят тежките катастрофи и жертвите на пътя, причинени от любителите на високите скорости.

За целта ще бъдат подсигурени места в общините, където състезателите аматьори ще могат да изпробват мощността на автомобилите си, без да застрашават живота на останалите участници в движението. Това може да е на стари летища, обезопасени предварително булеварди и прави участъци. Решението, което предстои скоро да бъде взето обаче ще е в комплект и с по-високи санкции за нарушителите. Тези шофьори, които не спязват регламента да се състезават само на определените за това места, ще попадат и под ударите на Наказателния кодекс. Законидателят предвижда за състезание по улиците и грубото нарушаване на обществения ред да се наказва със затвор. Точният рязмер обаче тепърва ще се уточнява. Друга идея е да бъдат завишени санкциите за автомобили, които са тунинговани, без за това да има необходимата документация за техническа изправност. Предвидената глоба за това е между 2 и 7 хил. лева, в зависимост от интервенциите по автомобила. Предвижда се и спиране на колата от движение.

"В София всеки ден получаваме сигнали за нелегални гонки. Само за миналата година са получени 235 сигнала", съобщиха от Трандпортната комисия към Столична община. Според тях обаче малко от сигналите довеждат до заловени джигити. Заради това участниците в обсъждането се обединиха около идеята улиците и булевардите да бъдат наситени с повече камери, които следят за скорост.

Шефът на "Пътна полиция" Бойко Рановски също потвърди, че установяването на нелегалните гонки е много трудно. Често се получава сигнал за незаконно съатезание, но при пристигането на екипа на КАТ се констатира само струпване на хора. Полицаите извършват проверки, но констатират само административни нарушения. Заради това Рановки подкрепи идеята гонките да се легализират, но само на определените за това места, където ще има медицинкси екипи, пожарна и представители на полицията.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 18 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8385
GBP 2.4796 2.4887 2.2902
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив