27 Април 2024, 07:04 Днес (0) | Вчера (11)

Лихвите пак тръгнаха нагоре напук на БНБ и министър Дянков

27 Юли 2012 08:44 в. Сега по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 27 юли 2012, 08:56

Банковите заеми поскъпват въпреки очакванията след успешното пласиране на българските облигации по международните пазари

Банките отново започнаха да вдигат лихвите - и по заеми, и по депозити, показват новите данни на БНБ. През юни са поскъпнали и потребителските кредити, и жилищните, макар че промените спрямо май не са драматични. Растат и лихвите по финансирането за бизнеса. Забележимо понижение има само при най-едрите заеми за бизнеса, които обаче са малко на брой.

 

Покачването на лихвите идва изненадващо, тъй като прогнозите доскоро залагаха на обратната тенденция. След успешното пласиране на българските облигации на международните пазари министърът на финансите Симеон Дянков обяви, че скоро ще берем плодовете на успеха и лихвите у нас ще спаднат. БНБ също очакваше по-нататъшно поевтиняване на банковия ресурс.

Сега се оказва, че през юни лихвите по потребителски кредити в левове са нараснали до 11.46% - с 0.25 процентни пункта, а в евро са се увеличили символично до 9.61%. При жилищните кредити също има увеличение спрямо май, макар и неголямо, като средните лихви в левове стигнаха 7.51%, а в евро - 7.58%. Прави впечатление, че расте и ГПР - годишният процент на разходите (включващ лихви, такси и комисиони). При потребителските кредити в левове ГПР вече средно е 13.02%, докато през май бе под 13%. При жилищните ипотеки пък разходите са около 8.3% - с 0.18% покачване спрямо май.

"Само по данните за един месец не могат да се направят изводи, че заемите поскъпват, за целта е необходимо да се очертае определена тенденция за поне три месеца", коментира за "Сега" изпълнителният директор на УниКредит Булбанк Левон Хампарцумян. По думите му в момента повишаването на лихвите по кредитите за граждани вероятно е сезонно и отчасти се дължи на предлагането на някои нови продукти.

Към момента няма обективни "глобални" причини за вдигане на лихвите по кредитите за населението, смята анализаторът от Industry Watch Георги Стоев. Той също уточни, че е необходим по-дълъг период, за да се направят изводи накъде върви пазарът при кредитите за населението. Тъй като възможностите за набавяне на ресурс на банките не са се променили, вероятно една от причините за вдигането на лихвите е заделянето на резерви, допълни Стоев.

Интересно е, че има сериозно свиване на средната лихва по едри фирмени кредити - става дума за суми над 1 млн. евро. То обаче може да се дължи дори само на един голям заем, отпуснат на стабилна фирма за перспективен проект. И предишни месеци се е случвало една или няколко такива сделки да свалят статистически средния лихвен процент за тази категория заеми. Не е тайна, че в момента банките в България се "бият" за всеки по-сериозен едър клиент.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 26 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8244
GBP 2.4796 2.4887 2.2828
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив