29 Март 2024, 08:36 Днес (0) | Вчера (11)

Лихвите по кредитите и депозитите падат

04 Декември 2014 09:02 в. Монитор по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 4 декември 2014, 09:03

Българските банки с висока капиталова адекватност

Банките ще продължават да намаляват лихвите по кредитите и депозитите в следващите месеци, прогнозира вчера банкерът Петър Андронов. Той направи това по време на конференцията "Банкова стабилност", организирана за първи път от асоциацията "Банка на годината".

"Има свръхпредлагане на пари и слабо търсене на кредити”, смята той. "Парите, с които разполагат банките, поевтиняват. Освен това депозитите продължават да нарастват.

Средната лихва по тях е паднала с 2,5% спрямо времето преди кризата. От 2009 г. досега лихвите по потребителските кредити са се понижили средно с 1,5%, а на фирмените ­ с 2,5%”, поясни банкерът.

Според Андронов този процес ще продължи, защото не може лихвите у нас да останат различни от нормалните нива в Централна Европа. По думите му понижението им ще стане по естествен път, защото българската икономика е отворена към европейската и 75% от банковия сектор са чуждестранни ­ именно през него в България влиза сравнително евтиният финансов ресурс от еврозоната.

По време на конференцията стана ясно още, че вече е спрял спадът на броя на кредитите, отпускани на фирми. Има първи признаци на нарастването им. Ръст е отчетен и при потребителските заеми и ипотеките. След кризата българските банки могат да отпускат кредити, без да използват външни средства само за сметка на привлечените депозити. На форума беше припомнен и фактът, че родните трезори са с висока средна капиталова адекватност.

Беше направена и прогнозата, че банковото посредничество през 2015 г. би могло да достигне до горните диапазони на едноцифрения растеж. Причината е, че заради липсата на капиталов пазар и малко преки чужди инвестиции трезорите в момента са единствената алтернатива за финансиране на бизнеса.

Според Жоао Соарес от лондонската Blain&Company в момента в Европа има достатъчно евтини пари. "По програмата TLT за следващите 4 години има ресурс от 1 трлн. евро”, поясни той. "Цената му, предлагана от ЕЦБ за търговските банки, е символична – 0,15 ­ 0,2%. Тези пари са достъпни и за България. Отделно 315 млрд. евро може да бъдат ползвани от българските банки по плана "Юнкер”, каза още експертът.

Тихомир Тошев от "КредитЦентър” каза за "Монитор”, че от началото на годината кредитният пазар е малко по-динамичен. "Това се дължи на спада на лихвите по кредитите, който следва този на депозитите.

Търсенето на кредити е по-отчетливо при ипотеките

защото цените на имотите се стабилизираха, а в големите градове има и лек ръст. Хората, чакали дълго време да си купят жилище, вече са по-активни и има ръст на сделките с 15%. Догодина по-активният пазар на имотите ще се отрази положително на кредитирането на фирми, за жилища и потребителското”, прогнозира експертът.

Според Тошев в последната година нараства броят на изтеглените потребителски кредити с цел обединяване на други заеми към банки в един.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив