16 Май 2024, 17:32 Днес (11) | Вчера (12)

МВФ предупреди кабинета да не се поддава на натиск за заплати

03 Октомври 2012 08:46 в. Сега по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 3 октомври 2012, 08:59

Всяко преизпълнение на приходите трябва да се използва за увеличаване на фискалния резерв, считат експертите на фонда

Правителството не бива да се поддава на натиска за увеличаване на заплатите в бюджетната сфера. Всяко преизпълнение на приходите следва да бъде насочено в друга посока - увеличаване на фискалния резерв. Желателно е и ограничаване на възможностите за ранно пенсиониране на фона на все по-високите разходи на НОИ и застаряване на населението.

 

С тези препоръки за предизборната 2013 г. излезе в края на редовната си мисия у нас Международният валутен фонд. Препоръките идват на фона на протести за увеличение на заплатите в силовия сектор и спорове за премахване на част от привилегиите при пенсиониране на военни и полицаи, а прогнозите за икономиката догодина са скромни - 1.5% ръст.

Според експертите на МВФ бюджетният дефицит за 2012 г. ще падне на 1.25% от БВП, а икономическият ръст ще е 1%. "Залагането на същия дефицит за 2013 г. ще запази доверието към страната, което ще доведе до по-ниска доходност по държавния дълг", коментира ръководителят на мисията на МВФ за България Катрина Пърфийлд.

Според експертите на фонда при тази рамка на дефицита правителството не може да си позволи да се поддава на натиска за увеличение на заплатите в бюджетния сектор. Всяко преизпълнение на приходите трябва да се използва за увеличаване на фискалния резерв, защото увеличението му в резултат на емисията на еврооблигации през юли е временно, припомнят от МВФ. Експертите обаче не отхвърлят като възможност евентуални корекции на дефицита, ако икономическата ситуация рязко се влоши и препоръчват по-активна политика в подкрепа на икономиката и заетостта.

"Нашите прогнози са реалният растеж на БВП да достигне 1% през 2012 г. благодарение на по-силното вътрешно търсене вследствие на усвояването на структурните фондове на ЕС", заяви Пърфийлд. Прогнозата за 2013 г. е за 1.5% икономически ръст благодарение на възстановяването на износа. Вече се разбра, че в проектобюджет 2013 заложеният ръст е по-оптимистичен въпреки съмненията, изразени и от бизнеса - 1.8%. "В случай на сериозен икономически спад трябва да се позволят корекции на дефицита в съответствие с икономическия цикъл. Необходими са и структурни реформи, които да подкрепят растежа на икономиката и заетостта", изтъкват от фонда. Като пример Пърфийлд посочи по-големи капиталови разходи за базова инфраструктура, осигурени чрез по-добро усвояване на еврофондовете, въвеждането на стимули за наемане на нискоквалифицирани млади кадри на пазара на труда, реформи в образованието.

Сред редовните препоръки е и пенсионната реформа, включително и ограничаването на възможностите за ранно пенсиониране на фона на общото застаряване на населението.

 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 16 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8056
GBP 2.4796 2.4887 2.2784
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив