29 Март 2024, 13:32 Днес (7) | Вчера (11)

Малките фирми ще внасят ДДС само след плащане

24 Юли 2013 08:48 в. Монитор по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 24 юли 2013, 08:49

Над 100 000 фалита на дребни компании за последните три години

Малките и средните фирми в страната ще дължат ДДС към бюджета само след като са получили плащане. Подобна практика вече съществува в няколко държави от Европейския съюз - Италия, Словакия, Словения и др., а в момента се проучва и възможността тази мярка да се въведе в българското законодателство. Това съобщи вчера зам.-министърът на финансите Людмила Петкова, която взе участие в заседание на Консултативния съвет за насърчаване на малките и средни предприятия. „Имаме намерение да изискаме въвеждането на тази мярка и в нашето законодателство, такава възможност съществува по ДДС директивата на общността,  каза тя и получи за добрата вест поздравления от представителите на бизнеса. Сега всяка фирма е задължена да издава фактура до пет дни след покупката и плаща за тази сума на държавата ДДС, независимо дали клиентът ще се издължи веднага, по-късно или никога.

В момента в Министерство на финансите има сформирана работна група, в която участват представители на приходната агенция, ИА „Митници”, работодателските организации, синдикатите и общините, които с общи усилия разработват мерки за намаляване на административната тежест за малки и средни предприятия.

Освен това по инициатива на Българска стопанска камара се предлага да се разгледат всички административни актове у нас, в които са определени такси и те да бъдат отменени, ако няма за тях нормативно основание. Предвижда се също така да бъдат премахнати всички такси, свързани с контролни дейности на държавни институции, а третото предложение е свързано с такса битови отпадъци, като идеята е да се работи на принципа „замърсителят плаща”, съобщи още Петкова.

Над 100 000 фалита на малки компании има у нас за последните три години, съобщи министърът на икономиката Драгомир Стойнев, който ръководи вчера работата на Консултативния съвет. „Причините за тежкото състояние на малките и средни предприятия в страната са много, но се открояват преди всичко лошият достъп до пазари, включително и на обществени поръчки, липса на достъп до финансиране, липса на защита от организации с монополно поведение”, каза той. Приоритет на правителството е възстановяване на доверието и нормализиране на инвестиционния климат. До септември в Министерството на икономиката и енергетиката очакват предложения за развитието на малките и средни предприятия.

„Националната стратегия за насърчаване на малките и средни предприятия в България 2014-2020 е вашата стратегия, а не е на Министерството на икономиката и енергетиката. Каквито предложения имате, каквото ни предложите, това ще изпълним”, увери Стойнев представителите на бизнеса.

Човешкият ресурс е най-голямата бомба със закъснител, която ни очаква, каза министърът във връзка със сигнала на бизнеса, че има недостиг на кадри за индустрията. Според него образованието е най-важната тема за страната ни, но не е задължително всеки да има диплома за висше.

Само четири сектора с ръст
Само четири сектора в последните няколко години у нас бележат ръст в развитието си и почти не са повлияни от икономическата криза – автомобилостроене, където има около сто предприятия, произвеждащи компоненти за автомобили, информационни технологии, филмовата и телевизионна продукция и научната и развойната дейност, става ясно от анализ на Националната стратегия за насърчаване на малките и средни предприятия. Производителността на труда в България е една от най-ниските в ЕС, освен това у нас има по-малко предприятия от необходимите в конкретни сектори, които са по-производителни от други. За да се стигне средното ниво на производителност на ЕС в промишлеността, на България са необходими още  4200 малки и средни предприятия и 57 хил. заети със съответната квалификация.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив