27 Април 2024, 12:12 Днес (0) | Вчера (11)

Масови проверки на КАТ, спират трошките на пътя

20 Декември 2012 08:56 в. Монитор по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 20 декември 2012, 08:58

Над 6700 полицаи пазят по Коледа

От КАТ ще следят и за размера на грайфера.Предвиждат се и широкообхватни проверки по холандски модел. Колите, които са технически неизправни, ще бъдат спирани от движение за празниците. Това обяви вчера шефът на столичния КАТ комисар Богдан Милчев. Той обясни, че служители на Пътна полиция ще правят широкообхватни проверки още от 21 декември, когато се очаква над 300 хил. автомобила да напуснат София. Ако някоя от тези коли е опасна за останалите на пътя, тя моментално ще бъде спирана от движение.
„Призоваваме всички водачи да проверят внимателно автомобилите си преди пътуване. Гумите, чистачките и светлините са нещо изключително важно и не трябва да се пренебрегват”, обясни още Милчев.
Той се закани на всички неизрядни шофьори, че ако не спазват изискванията за безопасност на пътя, празниците ще им се разминат.
Освен в петък засилени мерки ще има и на следващия ден, както и на 27 и 28 декември на изходите на София. За безопасността на шофьорите ще се грижат над 80 катаджии, които освен проверки ще регулират и движението, така че да не се получават задръствания.
Служителите на Пътна полиция ще следят и за пияни и дрогирани шофьори както на пътя, така и около заведенията. Униформените ще са особено бдителни за шофьори, които на излизане от кръчмата се качват в колата. От МВР са категорични, че в такива случаи няма да има прошка за купонджиите въпреки празничните дни. Територията около големите магазини и моловете също ще бъде сериозно пазена от пътните полицаи. Там ще бъдат изпратени екипи, които ще следят да не се получават големи струпвания от коли. Униформените ще са подкрепени и от паяци, които ще вдигат всички неправилно паркирани коли.
„Мерките, които предприемаме, не са само заради Коледа и Нова година. От началото на месец декември за нас всеки ден е празничен. Като цяло през този месец стават най-много произшествия”, обясни още шефът на столичния КАТ. Той допълни, че от началото на този месец за хванати 72-ма пияни шофьори и 65-има водачи без книжки, като това били само част от констатираните нарушения. 2251 шофьори са карали с превишена скорост и най-лошото било, че половината от тях са го правели в района на пешеходни пътеки. Неправилно пресичащите също не са подминати от КАТ. От първи декември до вчера са глобени над 1000 пешеходци. Единственото положително в статистиката на столичната Пътна полиция този месец било, че има само един загинал на пътя, при положение че миналата година по това време са били четирима.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 26 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8244
GBP 2.4796 2.4887 2.2828
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив