20 Април 2024, 07:58 Днес (0) | Вчера (10)

Махат капаните от договорите за услуги

24 Януари 2014 05:49 в. Монитор по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 24 януари 2014, 05:52

Късаме без неустойки с мобилния оператор при промяна на условията

Всички скрити уловки в общите условия на договорите, които сключваме  с мобилни оператори, финансови институции, доставчици на електро,  топлоенергия и други услуги, ще бъдат премахнати. За целта документите ще бъдат предварително щателно преглеждани от Комисията за защита на потребителите (КЗП) и едва след одобрението им, компаниите ще могат да предлагат услугите си на база договорите.

Мярката е разписана в поправки в Закона за защита на потребителите, внесени вчера от шефа на комисията по бюджет и финанси в Народното събрание Йордан Цонев от ДПС.

"Това е част от цялостния пакет за защита на потребителите, който подготвяме и целта е хората да бъдат предпазени от нелоялните практики, които стават възможни с некоректните и подвеждащи текстове в договорите”, обясни той пред "Монитор”. Точно скритите неизгодни клаузи били посочвани от самите граждани пред депутатите като един от основните проблеми в сектора на услугите, тъй като после не можели да си търсят правата - все пак сами са ги подписали. "На практика се оказва, че потребителят е онеправдан още при сключване на договора, коментира Цонев. И посочи, че обикновено въпросните общи условия се разписват с неясни и сложни термини, за да не могат потребителите да ги разберат, или пък се посочвали с твърде дребен шрифт, за да бъдат прескочени. Компаниите използвали и друг трик - умишлено раздували тези текстове, като разчитали, че с внушителния обем ще откажат клиентите да ги четат.

"За да предотвратим всякакви уловки, въвеждаме изискването всички общи условия във въпросните сектори да бъдат предварително одобрявани с нарочно решение на КЗП”, обясни Цонев. По този начин експертите от контролния орган щели да бъдат отговорни за предпазването на потребителите от нелоялни компании.

Освен това с поправките се въвежда и изискването всяка страница от въпросните общи условия да бъде подписана от клиента, за да е ясно, че той наистина се е запознал с тях. След това при всяка промяна в клаузите потребителят трябва да бъде лично уведомен. Той пък от своя страна ще има право при несъгласие с новите условия, да прекрати договора за съответната услуга, без да дължи каквито и да е неустойки или обяснения.

Цонев съобщи още, че подготвяните от него промени, свързани с регулацията на сектора с бързите кредити, са на финална фаза, като очакват само съгласуване с финансовото министерство. В текстовете не се предвижда таван на лихвите, каквито идеи имаше, но се залага премахване на всякакви такси и наказателни лихви, за да знае потребителят колко точно има да плаща при връщане на кредита. Предвижда се също така много затегнат надзор.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 19 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8314
GBP 2.4796 2.4887 2.2841
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив