25 Април 2024, 23:32 Днес (14) | Вчера (12)

Медици ще лекуват по домовете болни възрастни

29 Ноември 2013 07:35 в. Сега по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 29 ноември 2013, 07:37

Правото здравното министерство да регулира натоварването на децата в училище влиза в закон

Възрастни хора с увреждания и със здравни проблеми ще могат да получават медицинска помощ у дома освен социална подкрепа. Това става ясно от предложени промени в закона за здравето, качени на сайта на здравното министерство. В него се създава нова глава "Специфични грижи по домовете" и се регламентира създаването на центрове за интегрирани здравно-социални услуги, които могат да бъдат общински и частни. Условията, редът и изискванията за оборудването и консумативите на центровете ще се определят със съвместна наредба на министрите на труда и на здравеопазването.

Новата услуга ще позволи на медицински специалисти и специалисти в областта на социалните услуги да осъществяват медицинско наблюдение и специфични грижи по домовете за възрастни болни. В момента подобни услуги на практика няма, а медицинска помощ може да се оказва само от заведения, регистрирани като лечебни.

Промените в закона за здравето правят нов опит да регламентират кой ще решава за натоварването на децата в училище. Здравните изисквания към програмите в училище ще бъдат описани в наредба на здравния министър, която ще се съгласува с образователния. В момента такава наредба има, но не се спазва. От образованието протестират, защото според тях ограниченията не позволяват да се постигнат минималните образователни изисквания. Очаква се с регламентирането на наредбата в закона тя да придобие по-голяма сила.

Медицинските специалисти в здравните кабинети в училищата и детските градини ще могат да подпомагат наблюдението и лечението на деца с хронични заболявания, което преди това е назначено от лекар в лечебно заведение. В момента лекарите и сестрите в училище имат ангажимент само да стабилизират децата до идване на спешна помощ и да осигуряват дейности по превенцията на здравето, както и по различни профилактични програми.

Друго облекчение е в ТЕЛК-овите комисии да влизат и работещи лекари при определени условия. Според здравното министерство така ще се реши кадровият проблем в лекарската експертиза, тъй като сега желаещи трудно се намират заради ниското заплащане и изискването членовете на комисии да не упражняват специалността си. От МЗ очакват това да намали чакането за минаване през ТЕЛК, което сега може да надхвърли една година.

ОБЛЕКЧЕНИЯ

Европейската здравноосигурителна карта ще важи вече две години вместо една, предвижда законопроектът. Облекчава се и регламентирането на търговията на дребно с лекарства, като някои от документите ще се събират по служебен път. А съгласувателният режим за дарения на медикаменти се заменя с уведомителен.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 25 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8302
GBP 2.4796 2.4887 2.2756
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив