27 Септември 2024, 21:59 Днес (0) | Вчера (0)

Местим парите си за втора пенсия от септември

26 Август 2015 08:52 в. Монитор по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 26 август 2015, 08:53

Работодателите недоволстват и от факта, че прехвърлянето от частен фонд в НОИ ще става по-лесно и с много по-малко информация, отколкото от едно пенсионно дружество в друго

От септември работещите ще могат да местят парите си за втора пенсия от частен фонд в НОИ и обратно. Това стана възможно след като тристранката прие проектонаредбата, регламентираща трансфера. Очаква се днес на заседание на МС тя да бъде одобрена, след което и обнародвана в "Държавен вестник” в началото на следващия месец.

Наредбата дава право на избор на хората. С тези регламенти аз съм спокоен, че интересите на осигурените са защитени, заяви министърът на финансите Владислав Горанов след заседанието на тристранния съвет вчера. Той уточни, че документът е бил променен след критични бележки от страна на работодателите. Въпреки това част от бизнес организациите все още не подкрепят безусловно наредбата. При преминаване от частен фонд в НОИ осигурените лица могат да загубят пари при осребряването на средствата им по лични партиди, предупреди зам.-председателят на БСК Димитър Бранков. Според наредбата в момента, в който осигурените подадат заявление в НАП, че искат да прехвърлят парите си от частен фонд в НОИ, пенсионното дружество ще изчисли колко е натрупаната в партидата му сума. Тези пари обаче са инвестирани в ценни книжа например и при осребряването им може да се окаже, че са продадени за по-ниска сума от изчислената в партидата. От документа не става ясно кой ще покрие тази разлика, обясни  председателят на Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване Никола Абаджиев.

Работодателите недоволстват и от факта, че прехвърлянето от частен фонд в НОИ ще става по-лесно и с много по-малко информация, отколкото от едно пенсионно дружество в друго.

След заседанието на тристранката стана ясно, че бизнесът все още не е внесъл предложения за минималните осигурителни прагове за 2016 година. Според процедурата по договаряне на тези параметри социалните партньори трябва да изпратят предложенията си до септември, а след това социалният министър да определи служебно върху какви минимални доходи да се осигуряват хората с различни професии.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 27 Септември 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7533
GBP 2.4796 2.4887 2.3443
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив