03 Май 2024, 06:29 Днес (0) | Вчера (13)

Министър Москов вдигна кръвното на малцината здравно осигурени

10 Юни 2015 08:57 в. Сега по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 10 юни 2015, 09:20

Решението за профилактиката не е в наказанията, а в по-добрите изследвания

Подходът на здравния министър Петър Москов към заобикалящата го среда е, меко казано, странен. Той предлага драстични промени в системата, често в последния момент, обяснява ги с лозунги вместо с конкретика и експертни анализи, след което обявява за ояден феодал всеки, който не ги одобрява. Пише закони, парламентът ги гласува и още преди да се излезли от пленарна зала, казва, че същият този закон ще се променя отново. Тези дни стигна и до извода, до който рано или късно стига всеки завъртял се около министерското кресло - българският материал е калпав и следва да бъде наказван за неблагоразумното си поведение.

Най-новата идея на д-р Москов е онези, които не ходят на задължителния годишен профилактичен преглед при личния си лекар, да плащат по-високи здравни вноски за срок от една година. Или пък да си плащат скъпото лечение, което - предполага се - е можело да бъде спестено на публичния джоб, ако бяха отишли на въпросния профилактичен преглед. Защото само 2.3 млн. души от възрастното население ходят на профилактичен преглед, нацията е все по-болна, а системата - все по-разходоемка.

Факт е, че здравето е на първо място лична грижа на всеки, а не на държавата. Факт е също, че когато някой неглижира и системно руши собственото си здраве, това излиза скъпо на всички нас, които плащаме сметката му накрая, затова е редно да има санкции за тези, които не изпълняват собствените си задължения, част от които е профилактичният преглед. 

И също така е факт, че законодателството отдавна предвижда въпросните санкции - глоба от 50 до 100 лв. и спиране на здравноосигурителните права за 1 месец. И вместо да се чуди как още да наказва малкото останали платци на здравни вноски, Москов може просто да задвижи подопечната му административна машина, така че тези санкции да започнат да се налагат. Защото налагането на по-висока осигуровка е поредната тояга по гърба на 2-та милиона работещи, които издържат всички останали. В голямата си част именно те са и хората, които не ходят на профилактични прегледи при личния си лекар. Защото имат работодател, който е длъжен да им осигури профилактика и по линия на закона за безопасни условия на труд; защото си плащат и в допълнителен фонд, който също по-често ги среща с лекар, отколкото здравната каса.

И защото не виждат смисъл да ходят при личния си лекар, който да им измери кръвното и да им направи ЕКГ. Защото т.нар. профилактичен преглед включва точно това и нищо повече. На по-дебелите им измерват и кръвната захар, веднъж на 5 години се полага кръвна картина. Мъжете над 40 г. получават и изследване за холестерол веднъж на 5 години, а щастливците над 50 г. на всеки две години получават мамография за жените и изследване на простатата за мъжете. Личните лекари пък получават 10 лв. за отчетен "профилактичен преглед" и обикновено го правят точно като за толкова пари. И това се случва в държава, рекордьор по смъртност от сърдечносъдови заболявания и късно откриване на ракови болести! Изключително нелепо е някой да смята, че с този абсурден профилактичен пакет може да осъществи каквото и да било ранно откриване на социално значими заболявания. И за капак да наказва още и още хората, които са решили, че могат и сами да си измерят кръвното, вместо да посветят половин ден на висене в някоя поликлиника.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 02 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8248
GBP 2.4796 2.4887 2.2881
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив