28 Май 2024, 21:22 Днес (7) | Вчера (3)

Моделът "Дянков" ощетил старите чиновници

05 Ноември 2013 09:07 в. Труд по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 5 ноември 2013, 09:36

Основен извод от анализа на синдиката е, че с промените са се изравнили заплатите на младите и старите чиновници, което е ощетило по-опитните кадри

Управляващите ще променят модела за заплащане в администрацията, ако в общественото обсъждане по темата се стигне до подобни изводи. Това заяви вицепремиерът и председател на съвета по административната реформа Даниела Бобева. Тя участва в дискусия на КНСБ за ефекта от промените в модела на заплащането на чиновниците, въведени през 2012 г. по настояване на тогавашния вицепремиер Симеон Дянков (ГЕРБ).

Президентът на КНСБ Пламен Димитров коментира, че реформата на Дянков “вместо ясни критерии и усещане за справедливост е довела до задълбочаване на хаоса”. Основен извод от анализа на синдиката е, че с промените са се изравнили заплатите на младите и старите чиновници, което е ощетило по-опитните кадри. В повечето общини няма пари за допълнително възнаграждение и единствената промяна е била вкарването на клас прослужено време в основната заплата.

Според КНСБ целта на реформата да се стимулират по-добрите служители е останала химера заради липсата на финансов ресурс за обезпечаване на новия модел.

“В държавната администрация има страх от уволнение. Той е от честите политически смени, от това, че всяко правителство идва с нови приоритети и интереси, което поставя държавните служителите в несигурност”, каза още Бобева. Според нея в момента голяма част от държавните служители са “демотивирани, разколебани и разконцентрирани” и “не могат да дефинират проблемите в работата си”. “Дори директори на дирекции не смеят да предлагат решения, защото не се чувстват защитени”, каза вицепремиерът и добави, че сигурността може да се подобри със законодателни промени, но без да уточни какви.

Според Бобева най-силният инструмент за повишаване на ефективността и мотивацията на чиновниците ще бъде въвеждането на глоби за тези, които не изпълняват задълженията си. “Има органи, които установяват нарушения по обществени поръчки, но не ги санкционират. Категорично съм против тази безотговорност”, каза вицепремиерът.













 



Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8037
GBP 2.4796 2.4887 2.2990
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив