18 Април 2024, 20:18 Днес (11) | Вчера (11)

Моделът на НАП за "златния регистър" може да се окаже сбъркан

26 Април 2013 08:45 в. Сега по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 26 април 2013, 08:47

От финансите питат Комисията за конкуренцията има ли дискриминация при бързото връщане на ДДС на избрани фирми

Министерството на финансите (МФ) е поискало от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) да се произнесе дали т. нар. "златен стандарт" е дискриминационен. При това положение е сигурно, че и служебният кабинет няма да спази срока, който обеща - облекчението за бизнеса да заработи от 1 май. Преди това и правителството на ГЕРБ обещаваше цял мандат да стартира регистъра на коректните данъкоплатци, които бързо да си получават ДДС кредита. Това бе и една от мерките в антикризисния план от 2010 г.

Едва през февруари тази година обаче НАП обяви по какви правила ще действа дълго чакания регистър за коректните фирми, на които ДДС ще се възстановява в експресни срокове - до 10 дни, и без формалности. Оказа се, че са заложени 12 критерия, поради което "златните" привилегии ще важат само за едри компании със стабилно финансово положение. За включване в почетния списък е необходимо например фирмата да е била на печалба през последните три години, да е подала най-малко 4 искания за възстановяване на ДДС за повече от 1.2 млн. лева общо за 1 година и др.

Бизнесът веднага коментира, че тези изисквания поставят в неравноправно положение по-малките фирми. От НАП вече признаха, че едва около 100 дружества покриват високите критерии. Идеята за златния стандарт бе лансирана преди няколко години от работодателски организации, но смисълът й бе всички изрядни платци на ДДС да влязат в него.

Първоначално НАП обяви, че регистърът за отличници ще тръгне на 1 март. После обаче се разбра, че стартът се отлага, тъй като се чака одобрението на Брюксел. Привилегированото третиране на определени фирми е вид държавна помощ и затова МФ е пратило уведомление до Европейската комисия, а ЕК трябва да каже дали е съгласна, или възразява срещу подпомагането. Сега пък се оказва, че МФ се е сетило, че трябва да се допита и до родната Комисия за защита на конкуренцията дали не гази правилата на честната конкуренция, като дава привилегии на отбрани фирми.

КЗК е образувала производство по искане на МФ за становище на 17 април. Не е ясно в какъв срок ще се произнесе антимополният орган. Междувременно повечето партии експлоатират идеята за "златния регистър" в своите предизборни програми, а от ГЕРБ дори вече са "съкратили" срока за възстановяване на надвзет ДДС на коректния бизнес до 7 дни.


Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 18 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8385
GBP 2.4796 2.4887 2.2902
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив