20 Април 2024, 01:41 Днес (0) | Вчера (10)

Мъж с откраднат ЕГН трябва да доказва, че е жив чрез съд

13 Май 2014 08:48 в. Сега по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 13 май 2014, 08:59

Тъй като в ЕСГРАОН има негов фалшив смъртен акт, МВР отказва да му издаде лична карта

Има пробив в Единната система за гражданска регистрация и обслужване на населението (ЕСГРАОН), който позволява на измамници да вадят фалшиви актове за смърт и граждански брак. Това обяви адвокат Димитър Петров, който защитава станалия жертва на подобна схема Иван Кантарджиев. Юристът разказа скандален случай как човекът, чийто ЕГН е откраднат, се е превърнал в жертва на бюрократичната система. 

Миналото лято Кантарджиев, който по това време бил в чужбина, внезапно бил "оженен" чрез фалшив документ, издаден, без изобщо той да разбере. Впоследствие му бил издаден и фалшив смъртен акт. Тогава мнимата му съпруга се опитала да изтегли спестяванията му като негова наследница. Служител в банката обаче се усъмнил и се свързал с Кантарджиев. ДАНС арестувала Нина Петрова и четирима нейни съучастници. Според прокуратурата те са се опитали да изтеглят 360 хил. евро от сметките на Кантарджиев. Срещу петимата все още не е внесен обвинителен акт. 

Въпреки че измамата била предотвратена, Кантарджиев близо година няма документ за самоличност. Причината е, че според ЕСГРАОН е мъртъв, и затова МВР отказва да му издаде лична карта. Според Закона за гражданската регистрация двата фалшиви документа трябва да бъдат обявени за нищожни от съда, така че Кантарджиев трябва да води дело, чрез което да докаже, че е жив. Според адвоката му това е тежка и тромава процедура, която може да отнеме около 2 години, тъй като съдът се произнася след изготвяне на експертизи и събиране на други доказателства.

Кантарджиев не е единственият подобен случай, твърди адвокатът му. Той обясни, че само чрез проверка из информационни сайтове е открил още десетина пострадали. Един от тях чакал за възстановяване на самоличността си 863 дни. В повечето случаи жертви на такива измами ставали възрастни хора със спестявания, но без наследници. 

Петров допълни, че клиентът му изпратил писма до редица ведомства с искане за законови промени, които да позволяват по-бързо издаване на нова лична карта, както и спиране действието на фалшивите документи. Досега обаче отговор не е получен. 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 19 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8314
GBP 2.4796 2.4887 2.2841
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив