23 Април 2024, 20:55 Днес (6) | Вчера (13)

НАП събира неправомерно данък върху авансово платени лихви

29 Април 2013 08:42 в. Сега по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 29 април 2013, 09:00

Министерският съвет излезе с правно становище, че начисляването на налог върху получени през 2012 г. суми по депозитите е недопустимо

Националната агенция за приходите облага неправомерно с данък авансово платени през 2012 г. лихви по срочни депозити, чийто падеж изтича през 2013 година. Въведеният от тази година данък върху лихвите не следва да се начислява върху тези суми, защото това е равносилно на придаване на обратна сила на закона.

Това става ясно от прието от Министерския съвет правно становище по образувано дело в Конституционния съд срещу отделни текстове от закона за данъците на физическите лица. Съдът бе сезиран от омбудсмана Константин Пенчев, според когото облагането на доходи, изплатени преди влизането в сила на новия налог, е противоконституционно. Юристите на МС на практика са съгласни с него. Според тях обаче от нищо в закона не следва, че авансово платените лихви през 2012 г. по депозити с падеж през 2013-а следва да се облагат. Националната агенция по приходи е на точно обратното мнение и в момента начислява данък върху тези суми.

От становището на МС излиза, че НАП чете превратно закона и не познава в детайли нормативната уредба, уреждаща придаването на обратна сила на отделни правни норми. Според юристите на кабинета авансово платените лихви през 2012 г. биха подлежали на облагане само ако в заключителните разпоредби на закона изрично е записано, че новият налог се прилага с обратна сила и за тях. В същото време такъв изричен текст в заключителните разпоредби на Закона за данъците върху доходите на физическите лица не съществува, изтъкват от МС. Законът наистина изисква авансово платените лихви да се облагат с данък към датата на падежа, но този текст се намира в основната част на закона и следва да важи само за авансово платени лихви след 1 януари 2013 г., изтъкват от МС. Така те считат като цяло жалбата на омбудсмана за неоснователна.

Становището на МС е изненадващо на фона на шумните спорове около тези разпоредби при гласуването на закона. Тогава шефката на бюджетната комисия в НС от ГЕРБ Менда Стоянова обясни, че авансово платените лихви трябва да бъдат обложени, защото реалната дата на придобиването им е датата на падежа.

Това тълкуване на закона фигурира и в публикувано от НАП разяснително съобщение за новия налог. На 4 януари заради много въпроси по данъка върху лихвите от НАП разясниха, че авансово получени лихви по депозити през 2012 г. ще бъдат обложени, ако падежът настъпва през 2013-а. НАП дори дава конкретен пример с 6-месечен срочен депозит, за да онагледи, че авансово платените лихви ще бъдат обложени.

Не е ясно колко средства са постъпили в НАП от наложен данък върху авансово получени през 2012 г. лихви по срочни депозити, чийто падеж изтича през 2013 г. Банките привеждат постъпленията от новия данък накуп и подобни разграничения не се правят. От НАП съобщиха, че общият размер на приходите от данъка за февруари е 7.5 млн. лв. при 8.6 млн. лв. постъпления за януари. Не стана ясно как ще се процедира с неправомерно удържаните суми. От Националната агенция за приходите научиха за правното становище на МС от медиите. Оттам съобщиха, че ще изчакат окончателното решение на Конституционния съд. Обичайната практика при надвзети суми е те да се приспаднат от други дължими плащания. 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 22 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8359
GBP 2.4796 2.4887 2.2843
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив