24 Април 2024, 21:15 Днес (12) | Вчера (6)

Над 15 софиянци скрили от бирниците по 100 000 лв.

19 Октомври 2005 08:57 в-к "Монитор" по статията работи:
A+ A-

Бургас и Велико Търново са двете столици на дедесарите, каза Бойко Великов, председател на парламентарната комисия за борба с корупцията

Над 15 софиянци са скрили от данъчните задължения по над 100 000 лв., показаха плановите проверки на ревизорите за засичане на доходите и имуществото на физическите лица. Това съобщи вчера зам. главният данъчен директор Валентин Видолов. Всички проверени обаче обжалвани данъчните ревизионни актове в съда.
Преди две години бирниците започнаха ревизии на хората със скъпи коли и къщи.
Във всички градове на страната има поне 10 души, които са спестили данъци за тази сума.
Резултати от ревизиите на Красимир Маринов - Маргина, Златомир Иванов - Баретата и убития през лятото Георги Илиев ще има най-рано след 4 месеца, стана ясно от думите на Видолов. Той съобщи, че се очаква проверяваните да окажат съпротива, а по закон ревизията трае 3 месеца. Главният данъчен директор може да я удължи с 1месец, а финансовият министър - безкрайно. Данъчните работят по списъка на МВР и след като лицата са идентифицирани се прави анализ на доходите и на имуществото им, обясни Видолов.
Бургас и Велико Търново пък са двата центъра в България, в които данъчните измами, свързани с източване на ДДС, са най-много и за най-големи суми. Това съобщи Бойко Великов, председател на парламентарната комисия за борба с корупцията. Според неговите данни от 2000 г. до миналата година в прокуратурата са внесени 2600 сигнала за източване на ДДС.
Измамите с данъка представляват 81 на сто от общите фискални нарушения, но няма система, която да дава точна оценка на щетите, съобщиха от Центъра за изследване на демокрацията. Според статистиката годишно разкритите случаи за източване и укриване на ДДС са за 300 милиона лева. Според данни на Световната банка обаче през 2003 година бюджетът на страната е бил ощетен с една трета от приходите от налога или с 900 милиона лева в следствие на измами.
От ЦИД описаха най-често срещаните схеми за източване. Това са фиктивен износ - продукцията се изнася само по документи с нулева ставка по ДДС и после се реализира в страната, фирма фантом - задълженията по ДДС се съсредоточават във фиктивна фирма, което ги прави несъбираеми. Позната е още и схемата с неплатежоспособен търговец - длъжникът реално съществува, но след като е изиграл ролята си в схемата, фирмата се прехвърля на полуграмотни и безимотни собственици, срещу които държавата не може да предприеме действия по събиране на задълженията.
Шефът на Агенцията за финансово разузнаване /АФР/ Васил Киров подкрепи идеята на експертите от ЦИД при пререгистрация на фирма да се прави задължително данъчна ревизия, което ще ограничи точенето на ДДС. Той цитира данни, според които 30 на сто от "мръсните" пари в страната са именно от източване на ДДС.
Тези измами пък се правят от високо организирани и централизирани групи, добави Киров.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 24 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8323
GBP 2.4796 2.4887 2.2729
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив