25 Април 2024, 15:00 Днес (11) | Вчера (12)

Над 20 фирми с капитал 2 лева участвали в схемата за пране на пари

08 Януари 2016 08:50 в. Монитор по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 8 януари 2016, 08:53

С уникална измама източили над 2 млн. евро и планирали да гушнат още 5 млн. евро

Изяснен е механизмът, по който над 20 български фирми, повечето от които с капитал от 2 лева, са участвали в разкритата мащабна схема за пране на пари. При нея от октомври до 30 декември м.г. са източени над 2 милиона евро от сметки на чужди фирми и е предотвратено измамниците да присвоят други над 5 милиона евро. Схемата, по която са действали задържаните 9 пловдивчани, няма аналог в Европа.

От фалшив имейл, идентичен с този на директора на чуждата фирма, били изпращани указания до служител, да извърши нареждания на суми към български  дружества, като основание били посочени сключен уж договор за обща търговска дейност. (виж челната снимка)

За повече подробности измамниците са указвали, при съмнение от страна на служителя, да се свърже с посочен от тях адвокат. Служителят в чуждестранната фирма потърсвал за контакт лицето, представяло се за адвокат и след потвърждение от него, превеждал нареждането хилядите евро да бъдат преведени в българска банка.

Неизвестният съучастник в чужбина, въвел в заблуждение представителя на ощетеното чуждестранно дружество по Вайбър изпращал на друг участник в България копие на платежното нареждане, в което е вписано и българското дружество, което следва да получи парите.

Всеки един от обвиняемите е получавал нареждане по Вайбър, че по сметката му са постъпили суми обикновено между 460 000 до 500 000 евро и от своя страна е отивал в БНБ с предварително подготвен формуляр, в който декларира, че парите са заем.

Пред българската банка обвиняемите са представяли и фалшив договор с чуждестранното дружество, с различно съдържание от представения в чужбина, за да могат да заявят за теглене в брой суми над 400 000 лева.

След получаването на сумите на каса, част от обвиняемите са ги предавали на други двама обвиняеми, които са ги предавали на други неизвестни до момента лица.

От доказателствата по делото до момента е установено, че от над десет банкови клона у нас чрез повече от 25 финансови операции са били изтеглени  над 2 млн. евро в брой от октомври до 31 декември 2015 г. По-голямата част от тези действия са извършени в края на декември миналата година.

"Над 20 български дружества са участвали в разкрита мащабна схема за пране на пари, при която от чужди търговски дружества по банкови сметки у нас са били преведени и изтеглени над 2 млн. евро. Предварително са били извършвани проучвания на техните обороти и сделки. Над 10 са пострадалите дружества в чужбина, за което сме уведомили представителства на 6 държави в Европейския съюз. Там се намират централите на засегнатите фирми. Ние сме в непрекъснат обмен с чуждите партньорски служби и им благодарим за активното ежедневно сътрудничество", съобщи в Пловдив окръжният прокурор Румен Попов.

За общодържавно издирване е обявен Георги Христов Георгиев, управител на "Паола 2015" ЕООД, гр. Пловдив, за който има данни, че е източил 1,2 млн. евро по обявената схема. "Молим, ако гражданите имат информация за лицето, да ни окажат съдействие, защото подозираме, че като пълномощник на други няколко български дружества, може да продължава да извършва финансови операции за пране на пари", апелира прокурор Попов.

Френският посланик Ксавие Лапер дьо Кабан благодари в четвъртък за бързата реакция при разследването на окръжния прокурор на Пловдив Румен Попов и екипа от наблюдаващи прокурори по случая с мащабната специализирана операция за пране на пари, при която са били ощетени и фирми от Франция.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 24 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8323
GBP 2.4796 2.4887 2.2729
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив