04 Май 2024, 22:00 Днес (0) | Вчера (0)

Намаляват лихвата за просрочени осигуровки

15 Октомври 2012 09:12 в. Монитор по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 15 октомври 2012, 09:17

Фирмите сами определят авансовите вноски по корпоративния данък


Лихвата, която дължим за неплатени в срок данъци и осигуровки, от догодина ще бъде еднаква. Това предвиждат нови текстове в Кодекса за социалното осигуряване, разписани в преходните и заключителните разпоредби на проект за промени в Закона за ДДС, внесен за разглеждане в парламента. В момента лихвите по налозите се изчисляват, като се взема основният лихвен процент (ОЛП) на Българската народна банка плюс 10 пункта. При лихвите по осигуровките пък към ОЛП се прибавят 20 пункта. С промените обаче лихвата за просрочени осигуровки ще бъде уеднаквена с тази при неплатените в срок данъци.

Целта е публичните задължения да се третират еднакво, мотивират се от Министерския съвет. Промяната ще доведе до намаляване на лихвите, свързани с данъчно-осигурителната тежест, и до подобряване на бизнес средата  посочват още от там.

В мотивите към проекта е записано още, че повечето промени в Кодекса за социално осигуряване, в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс и още няколко данъчни закона са направени във връзка с въвеждането на единна сметка и едно платежно нареждане за преводи към бюджета. Очаква се благодарение на това бизнесът да пести близо 50 млн. лв. годишно от банкови такси и други административни разходи.

Единната сметка за плащания към хазната ще започне да функционира през първите месеци на 2013 г. С въвеждането й дълговете към бюджета ще се погасяват в хронологичен ред, като първо ще се изчистват най-старите.

В промените обаче пише, че ще се запази сегашният ред за погасяване на вноските за задължително допълнително пенсионно осигуряване. Освен това средствата ще се събират в отделна сметка, за да се запазят правата на осигурените лица.

Предвидено е също и изключение за здравните осигуровки. Хората ще могат да изберат кое задължение погасяват, за да може да запазят правото си да ползват здравни услуги. Така всъщност ще бъдат защитени безработните, които стават самоосигуряващи се лица и сами трябва да правят вноските си за социално и здравно осигуряване. С проекта за промени в Закона за ДДС се въвеждат и редица облекчения в Закона за корпоративното подоходно облагане. Например авансовите вноски за корпоративен данък ще се определят само на база на прогнозната печалба, декларирана от фирмите. При изчисляването им няма да се включват финансовите им резултати от минали години, както е в момента. Ако обаче след изтичането на годината се окаже, че дължимият данък надвишава с 20 на сто авансовите вноски, компаниите ще трябва да плащат лихви.

Предвидени са и други облекчения за бизнеса. Така компаниите, чиито нетни приходи от продажби за предходната година не превишават 300 хил. лв., няма да правят авансови вноски за корпоративен данък. По закон в момента от това задължение са освободени само фирми с нетни доходи от продажби под 200 хил. лв.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 03 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8282
GBP 2.4796 2.4887 2.2865
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив