26 Април 2024, 04:43 Днес (0) | Вчера (14)

Неграмотни шофьори си купуват книжки за 700 лева

09 Август 2012 08:54 в. 24 часа по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 9 август 2012, 09:17

Проблемът с неграмотните по българските пътища е масов, признават и от КАТ

Хора, които не могат изобщо да четат и пишат, се сдобиват с шофьорски книжки срещу 700 лева, разказва репортаж на БТВ. Курсовете за ограмотяване, които се провеждат в цялата страна, са част от проект за пълнолетни, които не са ходили на училище и не могат да четат и пишат. Освен безплатното преподаване, закъснелите ученици получават и по 4 лева на ден, за да бъдат стимулирани да научат буквите и цифрите. Интересно обаче е, че „учениците" посещават курсовете с личните си коли.

По всякаква логика хората, няма как хора, които не познават буквите и цифрите да карат кола. Първо защото се изисква диплома за завършен осми клас и второ - защото изпитът е писмен. 

В Роман е обществена тайна, че хора без образование масово получават право да карат кола. Обществена тайна е, че тарифата да си купиш книжка, ако си неграмотен е 700 лева.

Замфир Георгиев никога не е ходил на училище. Репортер на БТВ иска да го пита как е взел книжка, но Замфир веднага побягва, щом вижда камерата. Намери друг шофьор да го измъкне от ситуацията. Човекът, който се притече на помощ на Замфир закарва колата до края на улицата, а оттам неграмотният младеж продължи да кара.

Шефът на единствената фирма, която предлага шофьорски курсове в града. Казва, че Замфир е карал курс във Враца. А фирмата се казвала Борис Райков. Шефът на фирмата, обучавала Замфир Георгиев, е починал. 

Началника на ДАИ Враца Иван Николов потвърждава, че неграмотният Замфир има книжка, след направена проверка. Потвърждава, че според документите, мъжът от Роман е карал курс във фирмата на Борис Райков от врачанското село Баница. Но се оказва, че архивът от документите, с които той се е явил на изпите недостъпен, защото Замфир в взел книжка преди 2007 година. 

Според закона, архивът се трие 5 години назад. Иван Николов ни напомня, че пред 2007 година за явяване на изпит не се е искала диплома. Все пак остава въпросът как може неграмотен, учил само до първи клас, да вземе успешно писмен изпит за шофьор. 

Колегите на Замфир от курса за ограмотяване знаят как става. „Имам ли пари, става всичко с пари. Всичко е свързано с пари", казват обучаващите се. Участниците в курса за ограмотяване, които още не са шофьори, знаят как да си платят за шофьорска книжка и да заобиколят закона, но предпочитат да се научат поне да пишат името си. 

32-годишна дама, например, не смее да започне да кара кола, защото не разбира какво пише на пътните знаци. Проблемът с неграмотните по българските пътища е масов, признават и от КАТ. Столичната пътна полиция призовава да се намери начин книжките на хората, които не познават българските букви да бъдат отнети. Как ще да се случи това, все още не е решено. 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 25 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8302
GBP 2.4796 2.4887 2.2756
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив