04 Май 2024, 07:01 Днес (0) | Вчера (0)

Немски журналист: Смъртта на Кюлев свързана с Чорни

08 Ноември 2005 09:00 в-к "Новинар" по статията работи:
A+ A-

Разследването за покушението на банкера е в глуха линия

Името на убития банкер Емил Кюлев е засичано единствено при разследвания във връзка с братята Майкъл и Лев Чорни, които са ключови фигури в Русия и бившия Съветски съюз. Това съобщи вчера за радио "Дойче веле" Юрген Рот, един от най-известните разследващи немски журналисти. Кюлев имаше бизнес отношения с Майкъл Чорни, който участваше в Росексимбанк, но името на банкера се свързва и с това на Лев, който живее в Москва, уточни журналистът.
Двамата братя натрупаха огромни богатства при приватизацията в бившата СССР. Те държат над 60% от производството на алуминий в Русия, притежават пристанища, банки и др. Според швейцарска разработка Майкъл Чорни е свързан с престъпната групировка "Солнцевская" и боса й Сергей Михайлов-Михас. У нас Майкъл бе съсобственик на Росексимбанк заедно с Кюлев, притежаваше МобилТел, купи и отбора "Левски". Майкъл бе изгонен от България през 2000 г. заради заплаха за националната сигурност на страната ни. Сега той живее в Израел.
Братята Чорни са топфигури на международната престъпна сцена, твърди Рот. Когато подобни криминални структури имат определени очаквания или изисквания, които не се изпълняват, тогава, разбира се, идва ред на наказателните операции. Такива са обичайните правила на играта в тези кръгове, каза Рот.
Запитан чии интереси е засегнал Кюлев, чийто бизнес, по признанието на политиците и прокуратурата в България, е бил легален, Юрген Рот отговори: "Засегнати, естествено, са най-вече големите капиталови инвестиции в легалния бизнес. Тези инвестиции са най-вече в енергетиката, в телекомуникациите и в спорта. Трите най-важни бранша, в които в момента бандитите изливат огромно количество пари. Според мен тъкмо в една от тези три сфери трябва да се търсят и поръчителите на това убийство."
Националната следствена служба (НСлС) е предала разследването за убийството на банкера Кюлев на Столичното следствие, което трябва скоро да бъде закрито според поправките в НПК. Това съобщи изненадващо вчера шефът на НСлС Ангел Александров. Той не можа да каже защо се е наложило топследователите да прехвърлят делото. Работим по всички версии, включително и тази, за която говори и немският журналист, каза Александров. Той обаче заяви категорично, че не е склонен да приема отвън мнение за убийството на Кюлев, което му се налага императивно.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 03 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8282
GBP 2.4796 2.4887 2.2865
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив