29 Март 2024, 07:58 Днес (0) | Вчера (11)

Ниските лихви по депозитите вдигат потреблението

02 Юни 2015 08:48 в. 24 часа по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 2 юни 2015, 08:52

Условията за кредитиране у нас се влошават

ИМА един принцип, известен като "Бръснача на Окам” - ако нещо има просто обяснение, не му търси сложно. По тази логика отговорът на въпроса защо има осезателно забавяне при растежа на депозитите в банките през април (32 милиона лева увеличение, за сравнение - 226 милиона лева през февруари и 194 милиона лева през март) е: падат лихвите.

Тази зависимост между лихвите и склонността към спестяване впрочем е изведена от Кейнс през 1936 г.

Спестителите нямат същия мотив като досега веднага да депозират в банките всички възможни спестявания. При ниското лихвено ниво вероятно те предпочитат повече да харчат, отколкото да спестяват. Нямат мотив да отлагат потреблението. Това е една разпространена логика, а като гледам и данните за ръста на потреблението, сигурно все по-голяма част от текущия доход се насочва натам.

Това, че намалява темпът на нарастване на депозитите, не означава, че намаляват спестяванията. Спестяванията имат и други форми - някой може да реши да спестява в покупка на трайни активи - апартамент, вила, нива. На това се надяват впрочем хората, които се занимават с недвижими имоти.

При всички положения увеличението на потреблението ще даде тласък на икономиката, защото се увеличава търсенето на съответните стоки. Друг въпрос е обаче дали то се насочва към стоки и услуги на български производители, или на чужди. Зависи от конкурентоспособността на българската икономика.

При лихвите по кредитите също има тенденция към спад, но не толкова бърза, колкото при депозитите. А се увеличават нелихвените изисквания към кредитополучателите. Това е така, защото у нас расте рискът при кредитиране. Никой не знае например дали идеята да се забрани на банките да си събират вземанията на извънсъдебни изпълнителни основания ще получи в българския парламент обичайния отговор - отхвърляне, както би станало във всяка държава с пазарна икономика.

Не се забелязва и увеличение на кредитирането.

Банките трупат ликвидност. Това е очевидно. Вероятно има и една такава връзка - понеже общите условия за кредитиране у нас се влошават, поради тази причина намалява търсенето на кредити, намалява и цената на кредита, съответно и лихвата.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив