15 Май 2024, 11:33 Днес (4) | Вчера (11)

Нова добавка "енергийна ефективност" може да влезе в цената на тока

11 Април 2014 09:04 в. Сега по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 11 април 2014, 09:10

Търговците на ток, крайните снабдители, доставчиците на топлинна енергия и преносните предприятия трябва ударно да повишат енергийната си ефективност

Сметките за ток може да се натоварят с нова добавка - този път за енергийна ефективност, и това да вдигне цените. Причината е, че търговците на ток, крайните снабдители, доставчиците на топлинна енергия и преносните предприятия трябва ударно да повишат енергийната си ефективност. Това е залегнало в новия проект на Закон за енергийната ефективност, който бе публикуван вчера за обществено обсъждане. С проекта страната ни ще отговори на евродирективата за енергийна ефективност от 2012 г.

Все още не е ясно с какъв процент годишно ще трябва да намаляват потреблението си енергийните дружества. Това обаче неминуемо води до допълнителни разходи, които или ще бъдат представени за одобрение пред ДКЕВР, или ще влязат директно в сметките за ток.

Почвата за новата добавка бе подготвена още с енергийния доклад на икономическия министър Драгомир Стойнев от края на миналата година. В него беше цитирано предупреждението на енергийния регулатор, че при поевтиняването на тока са били пренебрегнати съществени разходи, които ще трябва да се включат в следващ ценови период. ДКЕВР посочва, че юлското намаление на тока е за сметка на редица видове "невключени разходи, свързани с надеждното и сигурно функциониране на системата", сред които и разходите за постигане на целите за енергийна ефективност.

"Ако не спазим тези цели, може да се стигне до въвеждането на нова добавка за енергийна ефективност в цената на тока", предупреди неотдавна Георги Базаджиев от Българската асоциация "Природен газ".

ЗЕЛЕНО

По-икономични в енергийните си разходи ще трябва да станат и всички сгради държавна собственост, които ежегодно ще трябва да подобряват енергийните характеристики на поне 3% от общата си разгъната застроена площ. Отделно от това се предвижда всички големи предприятия задължително да бъдат обследвани енергийно поне веднъж на всеки 4 години. Министерствата, агенциите, училищата и т.н. ще трябва да правят всичко това за своя сметка, т.е. за сметка на бюджета си. Тъй като това вероятно ще затрудни по-голямата част от тях, в проекта е записано, че средства ще се търсят и по линия на европейските фондове.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 14 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8117
GBP 2.4796 2.4887 2.2736
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив