25 Април 2024, 05:26 Днес (0) | Вчера (12)

Нова криза, ако не спрат спекулантите

18 Октомври 2013 09:10 в. Стандарт по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 18 октомври 2013, 09:10

Инвестиции в иновации са приоритет, посочи премиерът

Финансовият сектор трябва да бъде посредник на инвестиции, а не на спекулации. Не случайно ЕС и САЩ работят около нови регулации относно финансовия сектор. Това посочи премиерът Пламен Орешарски при откриване на икономически форум на тема развитие на балканските страни, който се организира в София от авторитетното издание The Economist. За последните 20 години светът стана свидетел на рухването на две икономически системи, посочи Орешарски. Първата е плановата комунистическа икономика, чийто символ беше падането на Берлинската стена. Втората система беше икономиката на дерегулираните финансови пазари, чийто символ бе крахът на банка "Лемън Брадърс" през 2008 г. Дерегулираният финансов пазар, познат от преди 2008 г., не бива да се връща, защото повярвайте ми - следващата криза ще дойде много скоро, заяви Орешарски. По думите му, България е пострадала и от двете кризи, но за щастие трудностите не са я убили.
"България влезе в икономическата криза отпреди пет години в отлична финансова кондиция. След като в предходните четири години преди 2008 г. водеше благоразумна предпазна политика на бюджетни излишъци от 3 и над 3 на сто", каза премиерът. Тази политика ни е позволила да намалим публичния дълг до рекордно ниските 14% от БВП. Той посочи, че настоящата ни фискална позиция е сред най-стабилните сред останалите страни от ЕС - заложеният бюджетен дефицит е под 2%, а външният дълг е едва 17%. България има най-високия кредитен рейтинг от останалите страни на Балканите, посочи премиерът.
По думите му обаче, страната ни има проблеми от гледна точка на конкурентоспособността. Затова правителството прилага редица мерки, сред които премахване на административната тежест, контрол над монополите, отговорно управление на държавните предприятия и др. Стремим се да възстановим нивото на чуждите инвестиции, като инвестициите в иновации и експортноориентирани дейности са приоритет, посочи премиерът.
По време на откриването на форума румънският министър на регионалното развитие Ливиу-Николае Драгнеа си пожела балканските страни да работят съвместно по трансграничните си проекти. Не беше подминат и въпросът с протестите. Според  Орешарски те са плод на политически грешки, а България е единствената страна в света, в която има протести при разхлабване на фискалната дисциплина. Това сочи, че състоянието на фиска няма нищо общо с настроенията на хората, добави премиерът.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 24 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8323
GBP 2.4796 2.4887 2.2729
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив