28 Март 2024, 20:50 Днес (11) | Вчера (12)

Новите жилища поскъпват заради евронорми

22 Ноември 2013 09:07 в. Монитор по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 22 ноември 2013, 09:28

В края на ноември решават дали да ги отложат

По-строгите евронорми, които трябва да влязат от началото на следващата година, ще вдигнат цените на строителството. Това прогнозира преподавателят в УАСГ доц Йонко Пенев, цитиран от сайта bnews.bg. Според него един нов апартамент едва ли не ще поскъпне с 30-50%. По думите му преждевременното въвеждане на евронормите не е в наш интерес и е редно те да действат успоредно още 5-10 г. с българските.

Негови колеги от строителния университет обаче са на друго мнение. Проф. Йордан Милев от катедра "Масивни конструкции” в УАСГ смята, че новите стандарти ще оскъпят с около 10% единствено носещата конструкция на сградата, което ще вдигне  общата цена на обекта с няколко процента. Според него действително някои от специалистите у нас се нуждаят от допълнителна подготовка, но трябва да спазваме изискванията на ЕС. "Отлагането на еврокодовете в строителството ни изолира от Евросъюза”, каза той за "Монитор”. "Почти всички страни от ЕС са въвели евростандартите или техните строителни норми са хармонизирани с тях. Проблем е и че нашите норми за строителство са много остарели.

Те не отчитат съвременните тенденции в развитието на технологиите, защото са от 1987 г. и са били съгласувани със съветските стандарти. Оттогава значително не са променяни значително нормативите за стоманобетоновите или стоманените конструкции”, допълни той.

Според експерта България е малка страна и не може да си позволи лукса да разработва собствени строителни стандарти. Други държави от ЕС като Франция, Германия, Италия и Румъния вече са хармонизирали нормите си с евростандартите, като отчетоха и националните си особености. "Ние все още не сме го направили”, твърди Милев и добавя, че Словения е приела евростандартите едно към едно.

По думите му евронормите ще дадат по-висока устойчивост на сградите.

"Еврокодовете за строителството вече се изучават в университета ни”, каза за "Монитор” доц. Димитър Назърски от УАСГ. "За въвеждането им не бива да има дискусия. Не е сериозно да се говори за ново отлагане”, добави той.

Според проф. Светослав Симеонов, директор на геофизичния институт към БАН и специалист по антисеизмично строителство, няма да има проблем със забавянето на цялостното въвеждане на евронормите, но безкрайното отлагане едва ли е най-удачният вариант, защото след една година отново ще има подобни искания.

"Евронормите няма да доведат до шоково поскъпване на строителството”, прогнозира той за "Монитор”. "Носеща стоманобетонна конструкция, изградена по евронормите, би била по-скъпа с до 30 на сто, но цената на цялата сграда би скочила само с около 5%”, смята професорът от БАН.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив