26 Април 2024, 00:09 Днес (0) | Вчера (14)

Новите лични карти с два чипа

20 Януари 2015 09:17 в. Монитор по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 20 януари 2015, 09:17

Умуват да вкарат ли в тях здравните ни досиета

Новите лични карти ще са електронни и с два чипа. Единият ще е за е-подпис, а другият - за електронна идентификация. Това съобщи вчера Васил Величков – съветник по електронното управление на вицепремиера по коалиционната политика и административната реформа Румяна Бъч­ва­рова. "Издаването на електронните лични карти трябва да започне до края на годината”, допълни Велич­ков.

Какви да бъдат електронните лични карти, ще стане ясно през лятото. "Обсъж­дането за вида им ще започне този петък на заседанието на Съвета по електронно управление към МС”, уточни Величков. Електронният подпис обаче не давал достатъчно голяма сигурност. Затова ще има и електронна идентификация, която ще е в криптиран вид под формата на ключ. Тази идентификация може да се използва при гласуване например и да се запази тайната на вота. Възможно е да бъде вписана и информация за здравния статус на притежателите на документите. Според Величков е добре в тях да фигурира кръвната група на притежателите им, както и дали имат някакви алергии. "Информацията ще е от полза при спешни медицински случаи”, аргументира се съветникът на Бъч­варова. Той обаче смята, че не бива в електронната лична карта да се вкарва цялото здравно досие на собственика й, защото става дума за огромен обем информация – включително снимки от скенери и ехографи.

Трябва да се реши и какъв да е срокът на валидност на електронните пластики. Сегашните важат по 10 години за хората до 58 години, а за българите над тази възраст са безсрочни. Чип картите обаче имат по-къс живот. Въпросът е колко често да се подменят и колко ще струва това на гражданите и бизнеса, коментира Величков. Той обясни, че във Великобритания, ако електронната лична карта блокира, докато е валидна, се изпраща по пощата и се връща нова. Каква ще е цената на е-картите, ще стане ясно, след като бъде избрана фирма, която да ги прави. "Те не трябва да са скъпи, защото става дума за милиони пластики”, подчерта Величков.

По пилотен проект по ОПАК са издадени 5000 е-карти. Те бяха раздадени на политици, адвокати, чиновници, лекари, нотариуси, журналисти и преподаватели, за да се ползват е-услугите у нас. Реално обаче пластиките са неизползваеми. Всяко учреждение и фирма трябва да се снабди с четци за новите лични карти. "Устройствата струват под 15 лв. Всяка фирма ще трябва да си купи по 1-2 четеца”, каза още Велич­ков.
Кабинетът с програма в 160 страници
Програмата на правителството е събрана в 160 страници и ще бъде гласувана на заседанието му утре и представена впоследствие, обяви вицепремиерът Румяна Бъчварова.

Както писа "Монитор”, Бъчварова издаде вече в аванс, че програмата е фокусирана върху 20 приоритета. Тя беше разпратена за съгласуване на партиите, подкрепящи кабинета. В нея са записани задачите, по които коалиционните партньори си стиснаха ръцете още при формирането на МС. Сега обаче има и конкретни стъпки за реализирането им, но пък няма записани срокове. Изпълнението на програмата ще се координира от Съвета за развитие към МС. На заседанията му ще бъдат канени председатели на групите в НС, подкрепящи правителството. Според Бъчварова обаче това няма да е съвет на коалицията, какъвто е имало при предишни управления.

Без чистка в администрацията
Чистка в държавната администрация няма да има. Намаляване на броя на чиновниците ще има, но това ще стане с въвеждането на е-управление, коментира вчера вицепремиерът Румяна Бъчварова. "Числовото ограничение на администрацията не е самоцел, а трябва да е резултат от поредица от усилия, не толкова от механично съкращение”, отбеляза тя. Бъчварова отчете, че администрацията през 2014 година е била малко над 120 000 души. Кабинетът "Борисов 2” щял да заложи на реално е-управление. Отделните електронни платформи, които са направени и не "говорят” помежду си, щели да си "проговорят”. Въвеждали се 20-30 изисквания за надграждането на е-системите и изграждането на нови. Те трябвало да имат интерфейс за връзка със системите на останалите администрации, да са с отворен код и собствеността да е на държавата. Щял да се прави и одит на изразходваните пари по ОПАК за електронното управление. "Голяма част от парите са заровени в няколкостотин сървърни помещения в най-различни сгради, в софтуер, мрежи и т.н., а не толкова в услуги за гражданите и бизнеса”, заяви съветникът на Бъчварова Васил Величков.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 25 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8302
GBP 2.4796 2.4887 2.2756
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив