09 Май 2024, 17:56 Днес (10) | Вчера (10)

Новият депутат - мъж между 40 и 50 г., семеен, висшист, с деца

16 Май 2013 08:36 в. Труд по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 16 май 2013, 09:11

Новият депутат - предимно мъж, между 40 и 50 години, висшист, семеен, с деца. Така изглежда предварителната картина

Изтощените от тежките избори социолози и статистици не смогнаха да изготвят експедитивно обобщен образ на новоизбрания депутат. Затова тук предлагаме на читателя един непрофесионален опит за обобщена характеристика на бъдещия парламентарен състав.

Новоизбраното 42-ро народно събрание като възрастов състав огледално отразява демографското състояние на застаряващото ни отечество. Депутатите на възраст между 20-30 години се броят на пръсти, като с предпочитания към тази дефицитна група се откроява “Атака”. ГЕРБ, червената “Коалиция за България” и ДПС са последователни в доверието си към зрелите поколения “на попрището жизнено в средата”... тук-там и след нея.

Най-възрастни между депутатите са двамата професори - 71-годишният актьор Стефан Данаилов от “Коалиция за България” и историкът археолог Станислав Станилов от “Атака”, който през септември ще навърши 70.

Като най-млад се очертава 26-годишният икономист Шендоан Хамзи Халит от Павел баня, депутат от ДПС (г-н Халит обаче вече има солиден политически опит, натрупан като общински съветник два мандата в Павел баня). Следват го 27-годишните Николай Александров, финансист, и Гален Монев, историк, и двамата от “Атака”.

В бъдещия парламент, както и в повечето досегашни (изключението да вкара повече дами в 39-ото народно събрание се падна на НДСВ) решително доминира мъжкото мнозинство, което по правило е женено, с деца. Такъв семеен статут според традиционните схващания е признак за порядъчност. Да си спомним, че в средата на 30-те години, когато българският законодател дава на дамите право да избират, прави ограничение - само за омъжени с деца!

“Най-мъжка” май се очертава групата на ДПС - три жени, 33 мъже. Ако мъжкото присъствие е доказателство за твърд тон, то “Атака” ще го следва - дамите в групата на Волен Сидеров са четири, господата - 19. В “Коалиция за България” представителките на нежния пол ще бъдат 16, на силния - 68. В ГЕРБ съотношението е две към едно - 69 мъже и 28 жени.

Почти без изключения депутатите са с висше образование, някои от тях с по две-три висши, а десетина са с научни хабилитации.

По образователен ценз жените в Народното събрание не отстъпват на мъжете. Но като семейно положение при тях картинката е по-пъстра. Срещат се неомъжени и разведени, което пък може да се изтълкува като признак на еманципация.

Групата на икономистите и юристите и в това Народно събрание ще бъде внушителна. Няма да липсват и лекари. Има ги във всички парламентарни групи.

В четата на ГЕРБ отново е д-р Даниела Дариткова, допълнена от гинеколога от Търговище д-р Дарин Димитров, в ДПС - д-р Хасан Адемов, в “Атака” - педиатърът Емил Лилов от Видин. В групата на червените пък се връща колоритният пловдивски хирург д-р Илия Баташки. Той беше депутат в 38-ото народно събрание. И до днес тези, които се интересуват от политика, помнят как през пролетта на 1999 г., когато се гласува решението за даване на въздушни коридори на НАТО за действия срещу Сърбия, д-р Баташки издигна черно знаме с надпис “Те погребаха България”.

Вахта на суша ще държат трима морски офицери двама от “Коалиция за България” - Ангел Найденов и Борислав Гуцанов, и един от ГЕРБ - Пламен Милушев.

Като “стара къща” червените се оказаха най-подредени. Само на “Позитано” 20 вчера знаеха точния профил на депутатската си група. В която юристите са 11, икономистите - 14, инженерите - 12, лекарите - 6, историците - 4. В останалите партийни централи още “брояха”, затова и данните за тях може да са не съвсем точни.

Значително присъствие в следващия парламент ще имат и бившите общинари. Те са поне двайсетина души.

 От столичната община на “Московска” 33 в парламента ще “прескочат” червените Росен Малинов, Жельо Бойчев, Борис Цветков. Плевен също ще загуби двама свои съветници - ГЕРБ-ерът Владислав Николов и социалистът Димитър Кочков. Опит в общината е събирал и Тунджер Кърджалиев от ДПС (в Търговище). Двама съветници от Видин идват в София - Владимир Тошев (ГЕРБ) и Емил Лилов (“Атака”). Социалистите пък вкараха в парламента двама бивши кметове - Дора Янкова (на Смолян) и Йордан Стойков (на Севлиево). Като кмет Янкова бе и председател на сдружението на общините.

На пръв поглед новобранците на банките ще са малко.

Повече от половината депутати са с поне един мандат зад гърба си. Има и такива като Янаки Стоилов от “Коалиция за България”, който не е пропускал парламент от 1990 г.

Бившите министри също са десетина - най-много са в групата на ГЕРБ, начело с бившия премиер Бойко Борисов и вицето му Цветан Цветанов. Червените редуцираха малко министерския състав в редиците си, но пак има, например кандидатът им за премиер Пламен Орешарски. Както и бившият министър-председател Сергей Станишев. И двама доста по-бивши правителствени кадри ще търкат банките вляво - министрите на икономиката и на правосъдието на Виденов - Румен Гечев и Младен Червеняков.

Хората на културата и изкуствата пак са рядкост в парламента. Но компенсират с качество - скулпторът Вежди Рашидов, актьорът Стефан Данаилов, писателят Николай Петев.

И в 42-рото НС няма нито един представител на Българската православна църква. Няма свое лично представителство и ромското малцинство в страната въпреки сериозните съмнения за заслугите му за изборната победа на дадени политически сили.

Достъп до Народното събрание не са получили и представители на безработната младеж, на бедното пенсионерство, на социално слабите, инвалидите и пр. онеправдани маси. (За разлика от италианците, които чрез движението “Пет звезди” вкараха депутати от средите на бедстващото гражданство.) Бъдещето им ще решават в тяхно отсъствие упълномощените за целта избраници. Желаем им успех!

 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 09 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8205
GBP 2.4796 2.4887 2.2720
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив