20 Април 2024, 02:55 Днес (0) | Вчера (10)

Новият ред за плащане на данъци и осигуровки тръгна с проблеми

04 Януари 2013 08:56 в. Сега по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 4 януари 2013, 09:00

Банките се затрудниха с обработването на единните платежни, фирмите още не могат да проверят какво точно са платили на хазната

Проблемите с въведения от 1 януари нов ред за плащане на данъци и осигуровки започнаха. От тази година фирмите превеждат задълженията си към хазната с единно платежно, без да посочват за кой период и какво точно задължение покриват. В първите работни дни фирмите установиха, че преводите към бюджета по електронен път с новите платежни се бавят. Проблеми има и с новата услуга за проверка на стари задължения, които вече ще се покриват с приоритет. Така независимо от волята на платеца за какво точно превежда пари, постъпилите средства ще се пренасочват автоматично от данъчните към най-старото по дата задължение.

За да улесни фирмите със съществуващи непокрити стари задължения, Националната агенция по приходите въведе нова електронна услуга - справка за задължения. Софтуерът бе разработен в последния момент в края на годината, защото депутатите не дадоха достатъчно време на приходната агенция да се подготви за новите правила. Услугата бе активирана преди празниците, но внезапно изчезна в края на годината и форумите се наводниха с въпроси защо справката не е активна. Според счетоводители справките са били активизирани повторно на 2 януари. Услугата обаче в момента не може да се ползва на 100%. До 7 януари системата няма да е в състояние да показва възникнали след 1 януари 2013 г. задължения, както и извършените в този период плащания.

Липсата на яснота за отчетените плащания поражда напрежение, защото част от фирмите в момента покриват както текущи задължения към бюджета, така и стари задължения от миналата година. В новите платежни не се посочва нито за кой период се върши плащането, нито за какво е предназначено - за данъци или осигуровки, защото идеята е, че парите постъпват в обща сметка, а задълженията се покриват по дата на възникване. И изрядните, и неизрядните фирми се притесняват, защото в момента не могат да разберат как точно са отчетени плащанията им.

Наред с проблема около справките за задължения част от банките още не са пренастроили електронното банкиране за новото единно платежно, става ясно от сигнали на счетоводители във форума на odit.info. От НАП уверяват, че банките са заявили готовност да прилагат новия документ и единната сметка, но нарежданията масово се бавят. Така голяма част от направените в първите работни дни плащания дълго време стоят неосчетоводени. Счетоводители се опасяват, че след първите проверки за реално отчетени плащания проблемите ще се задълбочат.

"Можем да поздравим управляващите за това улеснение, дано не се наложи постоянно да си прекарваме времето в НАП", коментират граждани във форумите. Хаосът може да стане пълен, ако Конституционният съд отмени правилото за покриване на старите задължения с приоритет независимо от волята на платеца. Съдът вече бе сезиран за противоконституционност на тези текстове след събрана подписка от депутатите на "Синята коалиция".

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 19 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8314
GBP 2.4796 2.4887 2.2841
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив