27 Април 2024, 01:24 Днес (0) | Вчера (11)

Нотариуси гърмят за сделки с коли

03 Декември 2012 08:22 в. Стандарт по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 3 декември 2012, 08:26

Прехвърлят автомобили, без да са им платени данъците

Данъчните взеха на мушка нотариуси заради популярен трик при сделки с коли. Става въпрос за спестяване на данъка за автомобила. "Наскоро купих един опел, но данъкът му не беше платен за 2 години. Това са около 700 лева плюс глоба за просрочването. С продавача намерихме нотариус, който ни прехвърли колата без платен данък. Знам, че много мои познати правят същия номер", обясни пред "Стандарт" столичанин. Сделката пак бива изповядана, но става само по застрахователна оценка.
За целта е нужно автомобилът да мине като новорегистриран. Необходимо е да се отиде до съответния пункт на КАТ, където е регистрирана колата. Там се съобщава, че малкият талон на автомобила е изгубен и се иска преиздаването на нови документи - голям и малък талон. Услугата не отнема повече от един ден и струва само 14 лева. Изискват се единствено лична карта, голям талон и полицата за гражданска отговорност на автомобила. Катаджиите не искат документ за платен данък, което всъщност е тънкият момент в далаверата. С новия комплект документи с актуална за момента дата се отива при нотариуса и се оформя сделката за покупко-продажба или дарение на автомобила. По този начин се избягва задължението да се плати данъкът за колата, който е в зависимост от годините на ползването й преди това.
В момента се извършват масови проверки в 600-те регистрирани нотариални кантори в страната след сигнали от НАП за нередности при сделките с автомобили.
Данъчните са категорични, че от тази схема губят значителни приходи, тъй като този налог е вторият по големина от местните данъци. Експерти обясниха, че независимо от неплащането на налога той остава дължим от предишния собственик, а новият дължи от момента на придобиване на автомобила. Всеки нов собственик има задължението да регистрира покупката си в общината с декларация за придобиване по чл. 54 от Закон за местните данъци до месец след придобиването й. Половината от нотариусите вече са проверени и първите 9 от тях са изгорели тъкмо заради тази схема. Установено е, че при различните случаи от три до десет сключени сделки при тях с продажба на автомобили липсва доказателство, че са събрани данъци. Нотариусът носи отговорност за внасянето на местния налог при придобиване и при всички случаи данъкът трябва да е внесен преди извършването на удостоверяването, категорични са данъчните. При нарушение го грозят различни наказания, които предвиждат порицание, глоба от 1000 до 5000 лева, предупреждение или отнемане на правата за срок до пет години. Общо за 2012 година образуваните дисциплинарни производства са 19, а за предходната година - 4.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 26 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8244
GBP 2.4796 2.4887 2.2828
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив