29 Март 2024, 09:52 Днес (1) | Вчера (11)

Нямаме пари, а хотели и чартъри са пълни за Великднен

01 Май 2013 09:02 в. 24 часа по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 1 май 2013, 09:13

Превозвачи: Връщайте се на 5 или 7 май, на Гергьовден може да е лудница в автобусите

Няма никакви места за самолетните чартъри, които ще возят българи до по-близките гръцки острови за Великден. "Много сте закъснели, екзотиката я продадохме преди 2 месеца", отговаряха вчера от туристическите агенции. Още преди това са продадени по-евтините автобусни екскурзии.

За разлика от други години няма никакви места в "последната минута". Пълни са и чартърите, които ще пътуват дори за по-екзотичните Йонийски острови Миконос, Закинтос и Лефкада. Хиляди българи пък тръгват към Гръцко със собствените си коли към по-близките Тасос, Халхидики и Олимпийската ривиера. Все още може да се намерят единични места за празниците около 24 май, но само за цените извън промоционалните предложения на агенциите.

Около 200 евро на човек излиза най-евтината самолетна почивка в Закинтос, и то ако е платена изцяло до края на март. Цените без промоции за яркосиньото Йонийско море са по около 320 евро на човек или към 1000 евро за семейство.

"Не е толкова беден българинът, коментираха вчера туроператори. Разбира се, не са продадени всички от най-скъпите екскурзии за комбиниран воаяж в Испания и Мароко, които излизат към 1700 евро на човек. Но и за там имало учудващо много желаещи.
На най-семейния празник българинът очевидно избра топлото море или в краен случай СПА удоволствията.

Хисар ще се пръска по шевовете за Великден. Всичките 1568 легла в 22-та хотела са резервирани преди месеци. Ангажирани са и 1500 места в квартирите и балнеосанаториумите, показа проверка на "24 часа". Гостите са предимно българи. Сънародниците с по-скромни възможности са предпочели частните къщи, където нощувката върви по 15-20 лева.

"Хората искат да отдъхнат, а нямат пари за чужбина, затова се ориентират към града ни", коментира зам.-кметът Асен Сурчев. Според клиенти обаче са свършили и офертите за по-скъпите пакети в Хисар, които излизали по над 1100 лв. за 4 дни на семейство.
Шоубизнесът и политици от различни партии са заложили на четиризвездни хотели в курорта.  И ако в Гърция ще се говори български, в Златните -
румънски, в северният ни морски курорт и в"Св. св. Константин и Елена" 75% от почиващите ще са от съседната държава. Очаква се да пристигнат общо 3000 туристи. Гърци, румънци, сърби и македонци са основните чужденци, които ще напълнят Банско. Там се чакат около 8000 туристи за Великден. Около 2000 от тях са гърци, които пристигат на групи с автобуси. "Големите хотели в Банско ще имат повече заетост заради сериозните намаления, които предлагат за чужденци. Семейните и малките хотели в Банско обаче са полупразни", каза Янка Рахова, председател на Съюза на туристическия бизнес.
Въобще не е беден българинът- очаква се по Великден да бъдат
изхарчени към 340 млн. лв., коментира Румен Драганов, директор на Института за оценки и анализи в туризма.

550 000 от сънародниците ни ще прекарат семейните празници извън дома. Около 150 000-160 000 от тях ще са в чужбина. Други малко под 400 000 ще пътуват в страната, като 2/3 от тях са на гости при роднини. 1,2 млн. ще направят еднодневни пътувания. Около 200 000 вече се изнесли от София още в петъка преди Цветница.
Всъщност при над 7 млн. души 550 000 пътуващи не са чак толкова много, коментира Драганов.

В момента приоритетите ни явно не са покупка на жилище и скъпи коли, а ресторанти, хотели и развлечения. Затова всеки от пътуващите си е приготвил към 550-600 лв. за празниците и иска да ги изкара с близките си. Ако избере по-скъп пакет - ще почива само 3-4 дни, ако е по-евтин, ще изкара и 6 дни, каза Драганов. Имало и доста шефове на малки фирми, консултанти, стоматолози и други, които търсели различната почивка. Те отсядали в страната в каменни къщи, където се сервирала екочиста храна. Такива пакети са доста по-скъпи от масовите, но този вид туристи търсели общуване с хора на тяхното ниво и връщане към природата.

Превозвачи: Връщайте се на 5 или 7 май, на Гергьовден може да е лудница в автобусите

За първа година по Великден има наплив за пътуване с автобуси към Созопол, Слънчев бряг, Несебър, Поморие, Ахтопол, каза Галя Топалова, председател на Националното сдружение на автобусните превозвачи.

Тази година, заради многото дни празници по Великден изнасянето на София започна още от петък - 26 април. Затова няма претоварвания, навалици и необходимост от пускане на допълнителни автобуси. На ден от централната автогара тръгват около 250 автобуса, или се изнасят към 10 000 софиянци. Пристигащите към София през дните от петък насам са 30-40% от заминаващите. Топалова изчислява, че от София с автобус заминават около 100 000 души. Проблемът обаче е с връщането им, тъй като всички са концентрират за обратно пътуване на 6 май. Тъй като не са пуснати допълнителни автобуси, най-много те са 10 на ден, струпването в последния празничен ден ще създаде проблем. Тя съветва клиентите да се ориентират към 5 или 7 май.
25 000 българи път тръгват от София с автобус за Италия, Гърция и Турция, казаха от международната автогара.

Около 600 000 пътници хващат влака, за да стигнат до близки и роднини или пък на почивка за великденските празници. Това изчисли Георги Иванов, единият от шефовете на пътническите превози на БДЖ. Продадени са всички билети за вчера и за днес. Голямото пътуване е започнало още от понеделник, очаква се, че ще продължи и днес, както и на 6 май.

БДЖ смята, че ще успее да превози своите клиенти без особени сътресения, защото към 121 влака са прикачени 148 допълнителни вагона. Вчера към композициите за Бурсас и Варна бяха прикачени и 11 от новите спални вагони.
Във влаковете на дълги разстояния се позволяват не повече от 20 правостоящи във вагон. От БДЖ напомнят, че за бившите експреси (сега бързи влакове със задължителна резервация - б.р.) купеният билет резервира и място. За обикновените бързи влакове обаче то трябва да се купи срещу 0,50 лв.

Ремонтират пътя за Перник през Бучино

Ремонт на пътя София-Перник през Суходол, Мало и Голямо Бучино започна вчера по европейски проект за 11,2 млн. лв., съобщиха от пътната агенция.
Шосето е дублиращо на магистрала "Люлин", не е ремонтирано от 25 години и е в ужасно състояние. Работата на строителя "Трейс Запад" по 18-километровата отсечка ще продължи до август.

В много тежко състояние са и дублиращите трасета на магистралите "Тракия" и "Хемус", каза шефът на областното пътно управление "София" Михаил Рашков. Пари за обновяването на пътя през Вакарел до Ихтиман и от Ботевград до Елешница обаче няма. Очаква се финансиране за тях след 2014 г. Дупките по северната дъга на околовръстното на София са изкърпени. В областта са запълнени около 10 хил. кв. м дупки.

Банките ще имат дежурни клонове

Работещи клонове на банките ще има по празниците, обещаха от финансовите институции.

Първа инвестиционна банка например ще има дежурни офиси в цялата страна. Пълният списък може да се намери в интернет сайта. Само 5 май ще бъде почивен за всички. На 4 май ще работят 51 клона на УниКредит Булбанк в 23 града в страната. На разположение на клиентите ще са офисите, които традиционно работят в съботни дни. Повечето от тях ще са отворени от 10 до 14 часа, а тези в търговските центрове - по цял ден. Всички дни ще работят и поделенията на Банка ДСК в моловете. В някои от дните ще работи и офисът на летище София.

От банките обещават да зареждат редовно банкоматите и да имат дежурни техници в случай на повреди.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив