29 Март 2024, 11:57 Днес (5) | Вчера (11)

Облекчение за тока на заводи, но с хиляда условия

17 Юни 2015 08:46 в. 24 часа по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 17 юни 2015, 08:47

Бизнесът, който ползва над 30 гигаватчаса еленергия на година, ще плаща 85% от зеления ток

Бизнесът, който ползва над 30 гигаватчаса еленергия на година, ще плаща 85% от зеления ток.

Това предвижда проект на наредба за намаляване на тежестта, свързана с разходите за енергия от възобновяеми източници. Във вторник министерството на икономиката я пусна за обществено обсъждане.

Тази екстра за бизнеса, която се лансира повече от седмица, обаче ще е най-вече за големите енергийни консуматори.

От бизнес организациите обаче не бяха впечатлени от проекта на енергийното министерство. Първо - облекчението, което се предвижда, започва, когато предприятието е ползвало тези 30 гигаватчаса ток. Това означава, че много от компаниите, които са около това потребление, на година ще си плащат 40-те лева за мегаватчас такса "задължения към обществото” и токът им ще поскъпне с 20%, коментират от бизнеса.

Има и куп други изисквания към фирмите, които ще ползват преференцията.

Изисква се всяка година до 31 март предприятието, кандидатстващо за облекчението, да подава заявление за вида помощ до министъра на енергетиката. В него трябва да са записани прогноза за потреблението на еленергия, искат сепрогноза и обосновка за използването на електроенергия - по обекти и нива на напрежение. Фирмата трябва да представи удостоверение за липса на задължения към държавата и общините. Прилага се и декларация, че предприятието не е в затруднено положение. Иска се информация за доставчика на еленергия, заверени от одитори доклади за средната брутна добавена стойност на фирмата за 3 години назад, както и за електроенергийната интензивност, тя трябва да е поне 20%.

В наредбата са изброени всички документи, които трябва да приготви фирмата и които да се предоставят.

До три седмици след подаване на заявлението се извършва проверка, има срок за отстраняване на проблеми с документацията и следва процедура по издаването или отказа на разрешението да се ползва отстъпката.

Представители на големия бизнес вчера повториха становището на работодателските организации от понеделник- и с наредбата увеличението на цената на тока за големите индустриални консуматори ще е 4-5%, а за малкия и средния бизнес - от 5 до 20%.

От бизнеса казаха отново, че искат реформи в енергетиката, и настояха върху тока, който се изнася, също да се начислява такса "задължения към обществото”. В момента износът е освободен от вътрешните такси. И направиха сравнение - от износ на ток на година влизат 77 млн. лв., а целокупният износ на индустрията ни е 37 млрд. лв. на година.

Тепърва по този проект на наредба ще има дебати.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив